Історія Сумського центру первинної професійної підготовки «Академія поліції» (м. Суми) Харківського національного університету внутрішніх справ розпочалася ще в 1975 році, коли на базі піонерського табору «Дзержинець» був створений навчальний пункт міліції. Ініціатором його заснування виступив начальник УВС Сумської області генерал-майор міліції Вошкін Юрій Андрійович.

Завдяки постійній кропіткій праці й ініціативі колективу училища за підтримки керівництва МВС України в Сумській області поступово розширювалась та вдосконалювалась навчально-матеріальна база, збільшувались штати училища, наповнюваність перемінним складом.

За час своєї діяльності училище професійної підготовки працівників міліції Управління МВС України в Сумській області, виконуючи важливе завдання підготовки кадрів для органів і підрозділів внутрішніх справ, пройшло значний шлях свого становлення та розвитку.

Статус училища професійної підготовки постійно зростав:

1975–1984 рр. – навчальний пункт підготовки працівників міліції, прийнятих на службу в ОВС;

198 –1990 рр. – навчальний центр підготовки працівників міліції;

1990–1999 рр. – училище міліції третьої категорії;

1999–2015 рр. – Сумське училище професійної підготовки працівників міліції, підпорядковане УМВС України в Сумській області першої категорії;

07.11.2015–05.2016 – Тренінговий центр, підпорядкований ГУНП в Сумській області;

05.2016–04.2017 – Державна установа «Сумський навчальний центр підготовки поліцейських»;

з 04.2017 по т/час – Сумський центр первинної професійної підготовки «Академія поліції» (м. Суми) ХНУВС.

Із моменту створення училища в ньому працювало 5 співробітників командно-викладацького складу, наповнюваність становила 60 слухачів, а матеріальна база складалася з 2 аудиторій та 8 кімнат для проживання слухачів. 1999 року Сумське училище професійної підготовки працівників міліції перетворилось у навчальний заклад системи МВС України зі штатом і 38 посад командно-викладацького складу та 17 посад керівників, фахівців і робітників. Загалом 55 посад постійного складу при одноразовій наповнюваності 210 осіб перемінного складу.

В отриманні такого високого статусу, безперечно, допомогла і навчальна база училища, розширення якої завжди було пріоритетним напрямком у роботі навчального підрозділу. Це сприяло постійному вдосконаленню навчально-виховного процесу, методик викладання, підвищенню якості знань курсантів.

На той час училище первинної професійної підготовки було навчальним закладом системи Міністерства внутрішніх справ України, безпосередньо підпорядковувалось управлінню МВС України в Сумській області та забезпечувало:

1) початкову підготовку (спеціалізацію) працівників органів внутрішніх справ України;

2) навчання осіб із правом надання випускникам відповідної робітничої професії на підставі ліцензії, отриманої у встановленому порядку;

3) стажування працівників органів внутрішніх справ;

4) навчальні збори працівників органів внутрішніх справ.

Сумське училище професійної підготовки працівників міліції існувало як навчальний підрозділ першої категорії з наповнюваністю 450 слухачів. За рік у ньому проходили навчання близько 700 співробітників міліції різних категорій. Всього за час існування навчального підрозділу було підготовлено більше 50 тисяч правоохоронців.

Слухачами були працівники органів внутрішніх справ (особи рядового та начальницького складу), які під час навчання перебували на певних посадах в органах внутрішніх справ. Навчання здійснювалося за денною формою та без відриву від виконання працівниками органів внутрішніх справ своїх службових обов'язків.