Факультет здійснює підготовку висококваліфікованих фахівців за державним замовленням для системи Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства юстиції України, центральних органів виконавчої влади, підприємств, установ, організацій України, пріоритетним напрямом є підготовка кадрів для органів досудового розслідування та підрозділів кримінальної поліції Національної поліції України за денною формою навчання за освітніми програмами 081 Право та 262 Правоохоронна діяльність першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти.

За роки функціонування факультету з його стін вийшли понад 6000 випускників, які сьогодні успішно працюють на посадах дізнавачів, слідчих, прокурорів, суддів та інших посадах, пов’язаних із юриспруденцією і не тільки, в різних регіонах України. Значна їх кількість займає керівні посади в лавах Національної поліції України та інших органах державної влади. Фотокартки найкращих випускників факультету розміщено на дошці «Випускники – наша гордість». Здобутки факультету й університету високо оцінені керівництвом Міністерства внутрішніх справ України та Національної поліції.

Факультет № 1 нараховує у своєму складі п'ять кафедр:

Освітній, науковий та виховний процеси є основою функціонування факультету, що забезпечується наполегливою та кропіткою роботою науково-педагогічного складу, переважна більшість з яких має наукові ступені кандидата наук, доктора філософії, доктора наук, а також вчені звання доцента або професора. Серед працівників факультету є академік Національної академії правових наук України, член-кореспондент Національної академії правових наук України заслужений юрист України, заслужений діяч науки і техніки України, заслужений працівник освіти України.

У забезпеченні якісного освітнього процесу застосовуються сучасні форми і методи навчання, що поєднуються з науковою, організаційною і виховною роботами.

Факультет підтримує тісні зв’язки із практичними органами та підрозділами Національної поліції України, залучаючи найбільш досвідчених фахівців до освітнього процесу та науково-дослідної діяльності, що дозволяє здобувачам вищої освіти набути необхідних знань та навиків у сфері правозастосовної, правоохоронної та судової практики.

Кафедри факультету забезпечують викладання понад  92 навчальних дисциплін та факультативів.

Кафедра кримінального права і кримінології здійснює викладання таких навчальних дисциплін як: Актуальні проблеми застосування кримінального законодавства, Аналіз та прогнозування злочинності, Кримінальна юстиція: правові доктрини та принципи правотворчості, Кримінальне право, Кримінально-виконавче право, Кримінологія, Кримінально-правова кваліфікація, Кваліфікація кіберзлочинів, Основи кримінального права, Кваліфікація злочинів, підслідних Національній поліції України, Кваліфікація злочинів та документування, окремих кримінальних правопорушень (у тому числі вчинених організованими групами та злочинними організаціями), Особливості кваліфікації кримінальних правопорушень у сфері використання електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), систем та комп’ютерних мереж і мереж електрозв’язку.

Кафедра кримінального процесу та організації досудового слідства забезпечує викладання таких навчальних дисциплін як: Кримінальний процес, Досудове розслідування, Складання процесуальних документів на стадії досудового розслідування та ін. До проведення навчальних занять активно долучаються практичні працівники органів досудового розслідування, суду, адвокатури. Під час освітнього процесу активно використовується метод поліцейського квесту, в ході якого здобувачі вищої освіти формують навички роботи в органах досудового слідства та дізнання. Основним напрямом наукових досліджень кафедри є фундаментальні та прикладні проблеми кримінальної юстиції. З урахуванням сучасних реалій особлива увага приділяється дослідженню особливостей здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану; досудовому розслідуванню кримінальних правопорушень, пов'язаних зі збройною агресією проти України; забезпеченню справедливого правосуддя у перехідний період.

Кафедра криміналістики, судової експертології та домедичної підготовки забезпечує викладання таких навчальних дисциплін як: Криміналістика, Судова медицина та психіатрія, Домедична підготовка, Методика розслідування окремих видів кримінальних правопорушень, Дії поліцейського на місці події, Криміналістичні засоби та методи розслідування кіберзлочинів тощо. В освітньому процесі використовуються технічні засоби та інструменти виявлення слідів злочинних дій. Основними напрямами наукових досліджень, що виконуються на кафедрі є удосконалення окремих методик розслідування кримінальних правопорушень, особливостей застосування криміналістичних засобів та методів. Науково-педагогічний персонал кафедри беруть участь у розробці наукової теми «Наукове супроводження реформування системи кримінальної юстиції в Україні».

Кафедра теорії та історії держави і права забезпечує комплексне викладання фундаментальних юридичних дисциплін, що є необхідним для підготовки кваліфікованих фахівців для Національної поліції України. Серед важливих предметів, які входять до навчального плану, можна виділити: Теорія держави і права, Історія держави і права України, Історія держави і права зарубіжних країн, Юридична компаративістика, Нормотворча діяльність, Філософія права, Поліцейська деонтологія та Юридична деонтологія. У рамках наукової діяльності, відповідно до плану роботи кафедри, науково-педагогічний склад кафедри здійснює наукові дослідження як безпосередньо пов’язані з історичними та теоретико-правовими аспектами діяльності органів Національної поліції України. Окрім того, проводиться комплексне дослідження теоретико-правових засад забезпечення національної безпеки в умовах дії правового режиму воєнного стану, з’ясування специфіки зміни моделі правового регулювання, характеру та своєрідності таких змін відповідно до сучасної парадигми національної безпеки України, в умовах широкомасштабної російської військової інтервенції до України.

Кафедри адміністративного права та процесу забезпечує викладання навчальних дисциплін з фундаментальної галузі права, основні з яких: Адміністративне право; Адміністративний процес; Адміністративна відповідальність; Сучасні доктрини адміністративного права і процесу; Сучасні доктрини фінансового права; Напрямки розвитку науки адміністративного права і процесу; Фінансове право; Публічне адміністрування; Кваліфікація адміністративних правопорушень; Організаційно-правові питання публічної служби; Судові та правоохоронні органи України тощо.

На всіх кафедрах факультету організована робота наукових гуртків, у яких здобувачі вищої освіти мають можливість займатися науково-дослідною роботою за профілем майбутньої професії. Курсанти та слухачі магістратури беруть участь у науково-практичних конференціях, організованих Харківським національним університетом внутрішніх справ, іншими навчальними закладами України та світу, а також різноманітних наукових проєктах та заходах. В умовах воєнного стану здобувачі вищої освіти факультету активно займаються науковою діяльністю, спрямованою на вивчення проблем кримінально-процесуального права, криміналістики та кримінального права у контексті збройної агресії рф.

Поєднання академічної мобільності курсантів з участю в міжнародних конференціях та наукових форумах є важливим аспектом їхньої наукової діяльності. Здобувачі мають можливість обмінюватися досвідом з колегами з інших країн, вивчати інноваційні підходи до розв'язання проблем у сфері правоохоронної діяльності та вносити свій власний внесок у розвиток міжнародного наукового співробітництва. Такий обмін досвідом сприяє підвищенню професійного рівня майбутніх правоохоронців та сприяє створенню більш ефективних стратегій боротьби зі злочинністю в умовах воєнного стану.

На базі факультету функціонує осередок Школи наукового лідерства Харківського національного університету внутрішніх справ, до складу якого увійшли курсанти з активною життєвою позицією і які мають бажання до постійного самовдосконалення. У складі Школи сформовані та активно функціонують структурні підрозділи: науковий, громадський, творчій та міжнародний Центри.

Для забезпечення належних умов навчання та побуту на факультеті створені та діють органи курсантського самоврядування, рада відмінників, спортивна-масова рада. Члени курсантського самоврядування факультету входять до складу Товариства студентів та курсантів університету.

Здобувачі вищої освіти у рамках національно-патріотичного і військово-патріотичного виховання молоді постійно залучаються до заходів з нагоди відзначення державних, професійних, історичних, пам’ятних дат, знаменних подій та релігійних свят в житті українського народу, що сприяє духовно-моральному вихованню курсантів-патріотів нашої держави.

На факультеті створені всі умови для всебічного розвитку особистості. Здобувачі освіти постійно беруть участь в заходах з позанавчальної роботи факультету, відвідують кінотеатри, художні галереї, музеї, виставки, театри. Курсанти факультету задіяні у роботі хореографічного, вокального гуртків,  декоративно-прикладного та ораторського мистецтва;  парадного розрахунку, до складу якого входять прапороносні групи, підрозділ барабанщиць та підрозділ для виконання показових виступів з шаблями Харківського національного університету внутрішніх справ.

Протягом останніх років курсанти факультету вражають світову та національну спортивну громадськість своїми видатними досягненнями на міжнародних та всеукраїнських змаганнях. Спортсмени факультету є чемпіонами та призерами різних видів спорту: боксу, кікбоксингу, таїландського боксу Муей-Тай, самбо, комбат самозахисту ІСО, боротьби, легкої атлетики, гирьового та інших видів спорту.

Курсанти факультету систематично долучаються до волонтерської діяльності: проводять екологічні толоки, допомагають безхатнім тваринам, прибирають написи про продаж наркотиків, здійснюють просвітницьку діяльність з учнями шкіл, та багато інших суспільних ініціатив. З метою закріплення традицій, передачі досвіду правоохоронної діяльності курсанти факультету залучаються до роботи із ветеранами МВС України.

По закінченню навчання курсантам видається документ встановленого зразка про здобуття ступеня вищої освіти «бакалавр»/«магістр», та присвоюється спеціальне звання «лейтенант поліції».

Мірошніченко Тетяна Олександрівна

«Google анкета Абітурієнта Ф1» - заповнюйте Google Forms «Анкета абітурієнта Ф1» та отримуйте посилання на telegram-чат, де можна оперативно отримувати актуальні новини про заходи, у тому числі онлайн, для абітурієнтів та відповіді на питання щодо вступу до факультету №1 Харківського національного університету внутрішніх справ.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfUv7b6Gq7LkjN3nXHXle-nqE6mCsj77nPzmetwLH-xFAMziQ/viewform

Контактна інформація:

Адреса: 61080, Україна, м. Харків, пр. Льва Ландау, 27;

32301, Україна, Хмельницька обл., м. Кам’янець-Подільський, вул. Лесі Українки, 14-А.

Телефон: +38(057)341-62-42.

Контактний телефон з питань вступної кампанії: +38(066)593-99-51 (Telegram, телефонувати з 9:00 до 18:00 з понеділка по п'ятницю).

E-mail: [email protected]; [email protected]