У рамках роботи Центру Українсько-Польського розвитку Харківський національний університет внутрішніх справ з робочим візитом відвідав експерт з питань децентралізації, менеджер проєктів районної адміністрації м. Познань Великопольського воєводства Якуб Кухарчик (Республіка Польща).

Якуб Кухарчик провів зустріч із членами наукового товариства курсантсько-студентського самоврядування, Школи наукового лідерства університету та прочитав лекцію на тему «Антикризове управління в м. Познань». Він зосередився на основних аспектах діяльності муніципальної поліції в умовах децентралізації, де значення місцевих громад відіграє велику роль у загальній системі управління держави. Якуб Кухарчик зазначив: «Україна і Польща мають однакові стартові можливості для розвитку демократичних інститутів. Втім, Польща з 2004 року входить до складу Європейського Союзу, має значний досвід реформування правоохоронних органів насамперед в умовах децентралізації. Переконаний, що сьогодні тут активно відбуваються ті ж самі процеси. Вони слугуватимуть Україні, прискорити її інтеграцію до Європейського Союзу».

Керівник Центру Україно-Польського розвитку, професор кафедри кримінального права та кримінології Микола Пахнін відзначив, що «Візит до нашого університету Якуба Кухарчика, який є одним із знаних експертів з питань децентралізації, є підтвердженням прагнення Польщі бути справжнім порадником української євроінтеграції та своєрідним адвокатом в Європейському Союзі. Польща – це наша надійна брама до входження України до єдиної європейської родини».

Після лекції відбувся обмін думками з курсантами, які підготували зустрічну презентацію польською мовою про український досвід функціонування правоохоронних органів в умовах децентралізації.

Голова Школи наукового лідерства Віталій Найда зазначив, що такі зустрічі є надзвичайно корисними, під час лекцій курсанти знайомляться з діяльністю своїх колег в ЄС, впевнено застосовують ці знання в подальшій, вже професійній діяльності.

ВЗГ ХНУВС