25 років тому Верховна Рада України, висловлюючи суверенну волю громадян держави, прийняла Конституцію України. Ухвалення Основного Закону закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність, стало важливим кроком у забезпеченні прав людини й громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету країни. З нагоди річниці Конституції України у Харківському національному університеті внутрішніх справ відбулися урочисті заходи, які відкрив ректор університету генерал поліції третього рангу Валерій Сокуренко.

На початку заходу присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять синів і дочок України, які у різні роки відстоювали свободу і незалежність рідної землі.

Як зазначив ректор університету Валерій Сокуренко: «Основний Закон увійшов в наше життя як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності країни. Усі ми повинні співвіднести своє життя зі справжніми національними ідеалами, ідеалами верховенства права, свободи й поваги одне до одного. Тож нехай мир і порозуміння завжди панують на нашій землі, сприяють реалізації основних засад Конституції – народовладдя, гуманізму та законності, допомагають становленню добробуту кожної родини!». Також ректор зазначив, що сьогодні на трибуні, поруч із ним стоять народні депутати різних скликань, серед яких і перший ректор університету, депутат І–ІV скликань Олександр Бандурка. Він брав безпосередню участь у розробці та прийнятті Основного Закону України. Звертаючись до присутніх, Олександр Бандурка наголосив: «Ювілей прийняття Конституції – це не тільки державне свято, це і моє особисте свято. Мені довелося брати участь у розробці і прийнятті Декларації про державний суверенітет, Акта незалежності України та Конституції України. Під цими історично важливими документами стоїть і мій підпис. Конституція – це вершина тисячолітньої традиції українського державотворення ще з часів Київської Русі. Все, що відбувалося на цих землях, які об’єднує Україна, це наша спадковість. І важливі документи Київської Русі, і Конституція Пилипа Орлика, і конституційні документи Української Народної Республіки, і Радянської України – це все підґрунтя, на базі якого плекалася, визрівала ідея української державності й основного документа держави – Конституції. Ми з вами повинні, починаючи від Президента нашої держави до школяра, дотримуватися норм Конституції, яка кожному проголошує права і свободи, але наділяє й обов’язками. Сьогодні ми сприймаємо День Конституції, як державне традиційне свято, але, коли вона приймалася, була гостра політична боротьба між різними політичними силами за кожне формулювання, за кожну статтю. Я пишаюся тим, що наш університет брав безпосередню участь у підготовці Конституції. Тричі в університеті проводилися конференції науково-практичного характеру щодо того, якою має бути Конституція України. Наші професори розробляли ті чи інші конституційні норми або закони, які приймалися на виконання основного документу. Це – свято держави, свято університету і кожного з нас. Вітаю усіх і бажаю, щоб ваші конституційні права і свободи ніким і ніколи не порушувалися!».

Голова підкомітету з питань кримінального законодавства та протидії злочинності Комітету з питань правоохоронної діяльності Верховної Ради України, народний депутат дев’ятого скликання Олександр Бакумов, а в недавньому минулому – проректор університету, зазначив: «Конституція – це основний дороговказ, що є основою для всіх галузей права. Кожен із нас повинен розуміти, яким важливим є цей нормативно-правовий акт. Ми повинні її цінувати, виконувати конституційні норми повною мірою. Я бажаю щастя, здоров’я, процвітання нашій країні, рідному місту й усій Слобожанщині». Також привітала колектив університету зі святом народний депутат України Вікторія Кінзбурська.

Від імені Голови Наглядової ради університету Ірини Єфремової передав привітання колективу вишу радник-консультант Микола Пахнін. «Для наукової спільноти Харківського національного університету внутрішніх справ День Конституції має особливе значення. Представники університету брали безпосередню участь у конституційному процесі протягом усіх років незалежності і продовжують цю роботу й сьогодні. Ваш внесок – безцінний. Він назавжди закарбований в українському літописі. Щиро вітаю вас з одним із найважливіших державних свят. Нехай наша держава буде найуспішнішою та найдемократичнішою, а наш народ найщасливішим та найзаможнішим», – йдеться у вітанні.

Під час заходу відбулося нагородження працівників університету відзнаками Верховної Ради України, МВС України, Харківської обласної організації Союзу юристів України.

Завершилися урочистості вокально-хореографічною композицією у виконанні учасників художньої самодіяльності «Україна – це ми». 

ВЗГ ХНУВС