Представники Харківського національного університету внутрішніх справ взяли участь у міжнародній конференція «Підготовка правоохоронців – кращі практики навчання бакалаврів та магістрів», організованій Асоціацією європейських поліцейських коледжів, що відбулася на базі Університету державної служби м. Будапешт (Угорщина). Конференцію було проведено англійською мовою у змішаному форматі (очно та онлайн) із застуванням новітніх інформаційних технологій, зокрема платформи MicrosoftTeams.

У конференції взяли участь представники як зарубіжних закладів освіти, які здійснюють підготовку працівників поліції, так і українських закладів вищої освіти МВС України. Так, серед учасників заходу були представники Міжнародної академії правоохоронців США, Турецької національної академії поліції, Поліцейської академії Греції, Австрійської поліцейської академії, Німецького поліцейського університету, Поліцейської школи Литви, Поліцейської академії у Словенії, Поліцейської академії Республіки Чехія у м. Прага, Коледжу норвезького поліцейського університету, Поліцейської академії у м. Щитно, Мальтійського університету, Національної академії внутрішніх справ України, Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, тощо. У заході також узяв участь колишній проректор ХНУВС, а зараз народний депутат України, голова підкомітету з питань кримінального законодавства та протидії злочинності Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Олександр Бакумов.

Від Харківського національного університету внутрішніх справ із доповіддю на тему «Освіта поліцейських: досвід України» виступили начальниця відділу міжнародного співробітництва Олена Устименко (онлайн) і доцентка кафедри криміналістики, судової експертології та домедичної підготовки факультету № 1 Тетяна Матюшкова (очно).

Під час виступу були розкриті питання, пов’язані з підготовкою майбутніх працівників поліції у закладах вищої освіти зі специфічними умовами навчання. Доповідачки зазначили, що сучасна підготовка працівників правоохоронних органів характеризується наступними ознаками: залученням до проведення бінарних занять працівників практичних підрозділів Національної поліції України, проведенням виїзних навчальних занять, використанням тренінгових підходів та кращих європейських практик під час навчального процесу та запровадженням квестів, використанням судових трансляцій під час занять з права, участю здобувачів вищої освіти та науково-педагогічного, наукового складу у ознайомчих візитах, програмах обмінів, навчальних курсах в поліцейських закладах освіти та підрозділах поліції зарубіжних країн, організацією вебінарів з науковцями країн-членів Європейського Союзу, впровадженням новітніх технік та практик попередження злочинності у навчальну діяльність (CustodyRecords, POLINA, підготовка поліцейських офіцерів громади тощо), використанням онлайн платформ для поліцейської освіти (наприклад, LEEd CEPOL), організацією та проведенням спільних наукових заходів (конференцій, семінарів, круглих столів тощо), тренуванням особового складу університету міжнародними експертами, модернізацією університетських бібліотек з метою отримання доступу до онлайн ресурсів закордонних країн, поєднанням очного та дистанційного навчання, психологічною підтримкою у проведенні занять тощо.

Формат проведення конференції дозволив учасникам ознайомитися з навчально-матеріальною базою Університету державної служби, у тому числі з факультетом правоохоронної діяльності. Зокрема, з навчальними аудиторіями (лекційними залами, спеціалізованими аудиторіями для проведення практичних занять з криміналістики), навчально-тренувальними комплексами «Квартира», «Ресторан», «Банк», «Гараж», учбовою кімнатою для проведення допитів, тиром, спортивним комплексом тощо. Під час екскурсії університетом учасники конференції спостерігали за проведенням практичних занять з вогневої підготовки, спілкувались із викладачами, тренерами, курсантами тощо.

ВЗГ ХНУВС