Для здобувачів вищої освіти, курсантів, студентів і слухачів магістратури Харківського національного університету внутрішніх справ представниками Регіонального представництва КМЄС у Харкові був проведений  семінар  «Правосуддя доброзичливе до дитини. Кімнати для опитування дітей та інших вразливих груп».

Основними спікерами заходу виступили радниця/тренерка з питань кримінальних розслідувань Харківського регіонального представництва КМЄС Кріста Гранрот, експерт з тренінгів Регіонального представництва КМЄС у Харкові Максим Левицький та доцент кафедри криміналістики, судової експертології та домедичної підготовки факультету № 1 Тетяна Матюшкова.

Метою семінарів було підвищення рівня обізнаності здобувачів вищої освіти ХНУВС про базові прийоми опитування/допиту неповнолітніх, у тому числі з використанням спеціально-обладнаних кімнат.

Під час семінару обговорювалися й питання протидії гендерно-обумовленому та домашньому насильству, зважаючи на початок міжнародної щорічної кампанії «16 днів активізму проти гендерного насильства», яка розпочалася 25 листопада, у Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, і триватиме до 10 грудня, Дня прав людини.

Кріста Гранрот представила досвід Фінляндії, ознайомила з вимогами до підготовки поліцейських, які можуть бути допущені до допитів дітей, підготовкою інтерв’юерів тощо.

Тетяна Матюшкова розповіла про сучасний стан дружнього до дитини правосуддя в Україні з точки зору кримінально-процесуального законодавства, тактичних рекомендацій, проєктів щодо внесення змін до законодавства з метою його відповідності кращим європейським практикам світу.

Під час заходу учасники брали участь в обговореннях та ставили запитання спікеру щодо особливостей проведення допиту неповнолітніх, прийомів та технік, які можуть використовуватися для ефективного інтерв’ювання.

ВЗГ ХНУВС