Працівники науково-дослідної лабораторії з проблем розвитку інформаційних технологій Харківського національного університету внутрішніх справ взяли участь в інтерактивному вебінарі «Потреби та виклики становлення системи захисту критичної інфраструктури в Україні», що відбувся у рамках співпраці між Радою національної безпеки і оборони України та Фондом цивільних досліджень та розвитку Сполучених Штатів Америки (ФЦДР Глобал) за підтримки Державного департаменту США.

Захист критичної інфраструктури (ЗКІ) в Україні традиційно був на крок позаду найкращих світових практик, але у 2021 році міжвідомча група розробила проєкт нового закону про ЗКІ. Він має підвищити досвід у сфері безпеки, а також закрити прогалини у законодавстві та виконавчій владі, які раніше не дозволяли Україні запровадити нові підходи до галузі.

Глобальні сектори критичної інфраструктури, такі як енергетика, вода та транспорт, стають все більш вразливими до загроз безпеці через їхню залежність від взаємопов’язаних технологій та розвитку загроз.

Вебінар об’єднав представників українських та міжнародних державних органів, приватного сектору, неурядових інституцій, донорських організацій, іноземних партнерів. Спілкування відбувалося у форматі панельної дискусії на визначені теми, що стосуються найактуальніших викликів у сфері захисту критичної інфраструктури, з метою посилення національних спроможностей України у цій сфері.

ВЗГ ХНУВС