У Харківському національному університеті внутрішніх справ за підтримки Міністерства внутрішніх справ України, Кримінологічної асоціації України відбулася ІV Міжнародна науково-практична конференція «Кримінально-правові та кримінологічні засади протидії корупції».

У конференції взяли участь науковці, науково-педагогічні працівники вітчизняних та зарубіжних вищих навчальних закладів та наукових установ України, Великої Британії, США, Чехії, Італії, Польщі, представники спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, прокурор Харківської області та ін.

Від імені ректора університету Валерія Сокуренка вітання учасникам наукового зібрання передав перший проректор, доктор юридичних наук, професор Олександр Головко. Він побажав усім плідної роботи та творчої наснаги, а також зазначив, що корупція на сьогоднішній день в Україні стоїть в одному ряду з найбільшими загрозами національній безпеці. І саме ця конференція покликана показати, що завдяки залученню науковців та працівників судових і правоохоронних органів питання протидії корупції можна вирішувати набагато ефективніше.

Актуальність питань, винесених на розгляд конференції, відзначив і президент Кримінологічної асоціації України, академік Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор Олександр Бандурка. Він зазначив, що корупційні діяння спрямовані проти всієї системи національних інтересів країни, а їх негативний руйнуючий вплив охоплює практично всі сфери суспільного життя – політичні, економічні, соціальні, правові, інформаційні та інші аспекти.

Прокурор Харківської області, кандидат юридичних наук, доцент Юрій Данильченко проаналізував результати діяльності органів прокуратури Харківщини за І квартал поточного року щодо розслідування справ, пов’язаних із корупційними діяннями. Він зазначив, що органи МВС та прокуратури на сьогоднішній день найбільш активно борються з проявами корупції. Проте для більшої ефективності заходів є достатньою законодавча база, яку потрібно удосконалювати.

Начальник кафедри кримінального права та кримінології, доктор юридичних наук, професор Олексій Литвинов зазначив, що нинішня конференція вже стала традиційною. Вона проводиться щороку, але актуальність питання корупції, на жаль, не зменшується. Цього разу головним акцентом наукового заходу стане корупційний вплив на державу з боку інших країн, транснаціональних корпорацій та їх агентів на усі інститути нашої держави для того, щоб за рахунок України вирішувати власні проблеми.

Представники міжнародних організацій та установ, які уважно спостерігають за тими процесами, які відбуваються в Україні, відзначають позитивні зрушення, пов’язані із впровадженням реформ, проте відзначають і недоліки, наголошуючи, що завжди раді поділитися власним досвідом, надати поради, але впоратися з тими проблемами, які існують в Україні, повинні самі українці. Саме їх політична і громадянська воля стануть головною рушійною силою на шляху перетворень на краще.

Усі тези та напрацювання науковців будуть узагальнені і носитимуть рекомендаційний характер. Виступи учасників заходу опубліковані у збірнику матеріалів конференції, який вони отримали разом із сертифікатом учасника Міжнародної науково-практичної конференції.

ВЗГ ХНУВС