У Харківському національному університеті внутрішніх справ за підтримки Міністерства внутрішніх справ України, Кримінологічної асоціації України відбулася ІV Міжнародна науково-практична конференція «Кримінально-правові та кримінологічні засади протидії корупції».

У конференції взяли участь науковці, науково-педагогічні працівники вищих навчальних закладів та наукових установ України, Великої Британії, США, Чехії, Італії, Польщі, представники спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, прокурор Харківської області та ін.

Від імені ректора університету Валерія Сокуренка вітання учасникам наукового зібрання передав перший проректор доктор юридичних наук, професор Олександр Головко. Він побажав усім плідної роботи та творчої наснаги, а також зазначив, що корупція на сьогодні в Україні знаходиться на одному рівні з найбільшими загрозами національній безпеці. І ця конференція покликана показати, що завдяки залученню науковців та працівників судових і правоохоронних органів питання протидії корупції можна вирішувати набагато ефективніше.

Актуальність питань, винесених на розгляд конференції, відзначив і президент Кримінологічної асоціації України, академік Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор Олександр Бандурка. Він зазначив, що корупційні діяння спрямовані проти всієї системи національних інтересів країни, а їх негативний, руйнуючий вплив охоплює практично всі сфери суспільного життя – політичну, економічну, соціальну, правову, інформаційну тощо.

Прокурор Харківської області кандидат юридичних наук, доцент Юрій Данильченко проаналізував результати діяльності органів прокуратури Харківщини за І квартал поточного року щодо розслідування справ, пов’язаних із корупційними діяннями. Він зазначив, що органи МВС та прокуратури на сьогодні найбільш активно борються з проявами корупції. Проте для більшої ефективності таких заходів потрібно вдосконалювати законодавчу базу.

Начальник кафедри кримінального права та кримінології доктор юридичних наук, професор Олексій Литвинов зазначив, що нинішня конференція вже стала традиційною. Вона проводиться щороку, але актуальність питання корупції, на жаль, не зменшується. Цього разу головним акцентом наукового заходу стане корупційний вплив на державу з боку інших країн, транснаціональних корпорацій та їх агентів на всі інститути нашої держави для того, щоб за рахунок України вирішувати власні проблеми.

У конференції взяли участь представники міжнародних організацій та установ, які уважно спостерігають за тими процесами, які відбуваються в Україні. Серед них представники спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Джеймс Сперос і Пітер Керн,  представник Празького Інституту досліджень з питань безпеки в Україні Петр Пойман та інші. Вони відзначають позитивні зрушення, пов’язані із впровадженням реформ, проте вказують і на недоліки, наголошуючи, що завжди раді поділитися власним досвідом та надати поради.

Пітер Керн – представник спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні:

«Для мене є важливим відзначити створення нової патрульної поліції. Я вважаю це першим кроком на шляху до нової української поліції. Також ми сподіваємося, що в найближчі два місяці всі працівники правоохоронних органів пройдуть процедуру перевірки і нова Національна поліція запрацює на повну силу. Це дуже важливі зміни, які були потрібні Україні».

Джеймс Сперос – представник спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні:

«Як у будь-якому великому мегаполісі будь-якої країни світу, злочинність є проблемою. Головне, щоб люди відчували довіру до поліції та хотіли про це заявляти, боротися зі злочинністю й звертатися  за допомогою.

Що стосується наших спостережень, особливо у сфері поліції, то ми помічаємо, наскільки багато зусиль докладає сьогодні поліція в Україні для того, щоб створити прозору, відкриту систему, в якій громадянське суспільство буде дійсно довіряти поліції та бачити її своїм представником в усіх сферах.

Також хотілося б підкреслити, що головними діячами у сфері вирішення проблем української кризи на сьогодні можуть стати лише українці. Це не можуть бути ані міжнародна спільнота, ані Сполучені Штати Америки, ані Євросоюз, ані представники ОБСЄ чи хтось інший, це мають бути виключно українці. А ми, у свою чергу, будемо допомагати».

Петр Пойман представник Празького Інституту досліджень з питань безпеки в Україні:

«Коли доповідачі під час конференції говорили про ті чи інші проблеми, які виникають з реформою, з корупцією, з тим, як політики не дуже добре впливають на роботу системи правоохоронних органів, це мені дуже нагадує те, що відбувалося й відбувається в Чехії. У цьому контексті брати участь у конференції мені було дуже цікаво. Різниця, звичайно, існує, тому що Чехія у порівнянні з Україною держава невелика, систему в цілому краще контролювати. І тих загроз, які існують в Україні, у нас немає, тому що ми оточені дружніми нам країнами. Проте, вважаю, якби у нас були такі ж самі проблеми, які сьогодні існують у вас, то на відміну від вас ми могли б і не впоратися».

Усі тези та напрацювання науковців узагальнені та носять рекомендаційний характер. Виступи учасників заходу опубліковані у збірнику матеріалів конференції, який вони отримали разом із сертифікатом учасника Міжнародної науково-практичної конференції.

ВЗГ ХНУВС