20 квітня 2016 року у Харківському національному університеті внутрішніх справ відбувся Всеукраїнський круглий стіл «Національні та міжнародні механізми захисту прав людини». Захід було проведено кафедрою конституційного та міжнародного права факультету № 4 Харківського національного університету внутрішніх справ у рамках реалізації стратегії державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні.

Активну участь у роботі Всеукраїнського круглого столу взяли представники усіх кафедр університету, представники вищих навчальних закладів України, а також зарубіжні гості – відповідальний за зарубіжні проекти Празького інституту досліджень з питань безпеки в Україні Петр Пойман, спостерігачі Організації з безпеки та співробітництва в Європі Джеймс Н. Сперос та Пітер Керн, експерт з інформаційних технологій та політики Ян Липавський та інші.

Відкрив конференцію академік Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор Олександр Бандурка, який зробив огляд сучасного стану із дотримання прав і свобод людини і громадянина в Україні. Проректор, доктор юридичних наук, доцент Анатолій Клочко відзначив актуальність та необхідність проведення науково-практичних заходів з питань забезпечення прав людини вищими навчальними закладами Міністерства внутрішніх справ України та присвятив свій виступ проблематиці гарантування прав курсантів і слухачів у навчальних закладах. Завідувач кафедри конституційного та міжнародного права, кандидат юридичних наук, доцент Микола Марчук звернув увагу на роль релігії у становленні взаємовідносин держави та громадянського суспільства як у зарубіжних країнах, так і в Україні.

Учасниками круглого столу активно обговорювалися найбільш гострі для сучасного українського суспільства питання реальності й непорушності прав і свобод, їх забезпечення та гарантування в усіх сферах суспільного життя, формування ефективних механізмів взаємодії держави та інститутів громадянського суспільства у побудові демократичної і правової держави тощо.

За матеріалами Всеукраїнського круглого столу видано збірник тез «Національні та міжнародні механізми захисту прав людини», у якому висвітлено основні результати наукових досліджень учасників заходу.

 

ВЗГ ХНУВС