У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбулася ХVII Міжнародна студентська науково-практична конференція іноземними мовами «Сучасні пріоритети в діяльності поліції (зарубіжний досвід)». Пленарне засідання конференції відкрив проректор Харківського національного університету внутрішніх справ кандидат юридичних наук, доцент Дмитро Швець, який  привітав учасників і гостей конференції.  Він зазначив, що вивчення досвіду роботи поліції зарубіжних держав буде враховуватись у підготовці молодих фахівців, у роботі нової поліції, і це буде надзвичайно корисним для процесів реформування, які відбуваються в органах внутрішніх справ України. Дмитро Швець побажав учасникам конференції плідної та ефективної роботи.

У конференції взяли участь курсанти, студенти, слухачі магістратури, аспірантури та ад’юнктури університету,  інших вищих навчальних закладів, а також представники спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, Празького інституту досліджень з питань безпеки та відділу регіонального співробітництва Консультаційної місії Європейського Союзу.

Представники міжнародних організацій відзначили високий рівень проведення конференції, добре володіння іноземними мовами курсантами та  студентами. Алессандро Нанні – представник Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні – висловив подяку за запрошення та зазначив, що брати участь у такому заході дуже цікаво: «Для країн, які входять до організації, яку я представляю, дуже важливо, що учасниками наукового заходу є молодь. Адже саме вона буде вирішувати, якою Україна буде завтра».

Після пленарного засідання учасники конференції продовжили роботу в секціях англійської, німецької та французької мов. Доповідачі розглянули питання, які стосуються головних напрямків поліцейської діяльності за кордоном: підготовки кадрів, використання інноваційних технологій, новітніх розробок у стратегії і тактиці поліцейської діяльності, ефективних методик виявлення та розслідування злочинів, дій спеціалізованих підрозділів.

Аналізувалися шляхи протидії різним видам кримінальної діяльності, включаючи наркозлочинність, кіберзлочинність  і міжнародний тероризм. Молоді дослідники звернули увагу на те, як в інших країнах вирішується проблема нелегальної міграції, яка останнім часом набула особливої актуальності. Була визначена необхідність ефективної взаємодії з митними та податковими організаціями, прикордонною службою й іншими органами, які покликані гарантувати безпеку і законність у країні. Учасники конференції приділили велику увагу взаємодії з населенням, використанню соціальних мереж, протидії антисоціальній поведінці, профілактичній роботі.

За словами академіка Національної академії правових наук України, доктора юридичних наук, професора Олександра Бандурки, кожна сучасна людина має знати іноземну мову, тим більше, що Україна взяла курс на євроінтеграцію. «У тому, що знання іншої мови дає людині переваги, можна було переконатися під час проведення у Харкові Євро–2012, коли багато працівників ХНУВС допомагали правоохоронцям спілкуватися з представниками інших країн. Для нашого навчального закладу це було надзвичайно престижно, а також приємно усвідомлювати, що це не є для нас проблемою», – зазначив Олександр Маркович.

 Як наголосив завідувач кафедри іноземних мов ХНУВС кандидат педагогічних наук, доцент Олександр Левашов, конференції іноземними мовами проводяться в університеті щорічно, але жодного разу тема конференції не повторювалась. «Готуючи доповіді, – відзначив Олександр Семенович, – курсанти вивчали досвід діяльності поліцейських зарубіжних країн, і це не тільки корисно для них як для майбутніх правоохоронців, але й цікаво».

Курсант 1 курсу факультету № 1 Єлизавета Сагайдак у такій конференції бере участь уперше. Для неї участь у ній цінна перш за все тим, що можна почути різні наукові думки представників інших навчальних закладів і зарубіжних країн з багатьох актуальних питань, поспілкуватися, обмінятися думками.

Ретельний аналіз новітніх тенденцій та сучасних пріоритетів у сфері правоохоронної діяльності за кордоном, який був проведений учасниками конференції, не лише стане в нагоді вітчизняним правоохоронцям, але й допоможе найбільш ефективно організувати роботу поліції для забезпечення правопорядку та безпеки громадян, охорони їх прав і свобод.

ВЗГ ХНУВС