Представники майже 40 країн світу взяли участь у Міжнародній науковій конференції «Поліція та міжнародне законодавство про права людини», яка проходила 28–30 квітня 2016 року в стінах Оранієнбургського Університету прикладних поліцейських наук (штат Бранденбург, Федеративна Республіка Німеччина). Серед учасників конференції були і представники Харківського національного університету внутрішніх справ – доцент кафедри криміналістики, судової медицини та психіатрії, підполковник поліції Тетяна Матюшкова та старший викладач цієї ж кафедри підполковник поліції Василь Корнієнко.

Доповідачами на міжнародній конференції були представники Німеччини, Великобританії, Росії, Нідерландів, Іспанії, Австрії, Македонії та Бельгії. У дискусіях та обговореннях взяли участь представники таких країн як Швейцарія, Люксембург, Норвегія, Італія, Україна, Чехія, Гонконг, Бразилія, Нігерія, Камерун, Бангладеш, Непал, Пакистан, Уганда і Туреччина. На конференції були представлені міжнародні організації (Рада Європи, ОБСЄ), державні управлінські структури вищого рівня (МВС Іспанії, ФРН та ін.), вищі навчальні заклади (Манчестерський університет Великобританії, Східний університет Лондона, Університет приватного права Росії та зарубіжних країн, Харківський національний університет внутрішніх справ, Національна академія внутрішніх справ, Університетський поліцейський коледж Норвегії, Поліцейський університет Німеччини та ін.), неурядові міжнародні організації («Амнесті Інтернешнл», «Національний превентивний механізм» та ін.), міжнародні благодійні органи, науково-дослідні центри («Права людини у кримінальному судочинстві (HRCP)») та практичні поліцейські підрозділи.       

На конференції розглядалися питання дотримання прав людини та зосередження зусиль у протидії загрозам міжнародного характеру, практика Європейського суду з прав людини щодо розгляду скарг на діяльність правоохоронних структур. Окремо розглядалися питання протидії зловживання владою та перевищення меж використання сили у діяльності органів поліції, превентивні механізми щодо недопущення тортур, незаконних затримань (арешту), переслідування за політичними мотивами та інших порушень прав людини. Цікавими були доповіді про сучасні технології захисту персональних даних від незаконного використання, діяльність поліцейських структур у спеціальних міжнародних операціях з підтримки миру та безпеки ООН.

На конференції виступив Координатор проектів ОБСЄ в Україні Вайдотас Верба. Він розповів про імплементацію міжнародних стандартів  щодо дотримання прав людини у контексті реформування української поліції та закликав присутніх членів конференції до взаємодії у подальших проектах діяльності ОБСЄ в Україні.

У ході зустрічі організатори конференції також розповіли про систему освіти та поліцейські заклади ФРН, влаштували екскурсії до Берліну та Національного музею пам’яті загиблих від фашизму, розташованого на території колишнього концентраційного табору «Заксенхаузен». Територія та експонати музею-концтабору (приміщення, бараки, крематорій, фотоархів тощо) надзвичайно вразили присутніх. Такі жорстокі злочини проти людства ніколи не будуть забуті. Відвідування музею для кожного учасника конференції стало переконливим аргументом того, що необхідно зробити все,  щоб не допустити повторення тих страшних подій.

Участь у конференції стала чудовою нагодою гідно представити Харківський національний університет внутрішніх справ, укріпити контакти з представниками ОБСЄ в Україні, налагодити зв’язки із Ораєнбургським університетським коледжем для подальших спільних наукових досліджень та обміну досвідом. Було досягнуто домовленості з представниками Норвезького поліцейського університетського коледжу та Норвезькою групою «NORLAU» щодо розробки стратегії подальшого співробітництва.

Василь Корнієнко,

старший викладач кафедри криміналістики,

судової медицини та психіатрії,

підполковник поліції