Університет цього року закінчили 150 курсантів факультету з підготовки фахівців для підрозділів слідства (47) та факультету з підготовки фахівців для підрозділів поліції превентивної діяльності (103), одинадцять з них отримали диплом з відзнакою, у тому числі вісім дівчат. 

Привітати юнаків і дівчат із закінченням вищого навчального закладу приїхали голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін, заступник начальника Департаменту персоналу, організації освітньої та наукової діяльності МВС України Олександр Користін, прокурор Харківської області Юрій Данильченко, представники Харківської міської ради, Консультативної місії ЄС в Україні, ректори вищих навчальних закладів, почесні гості, батьки, рідні, друзі випускників.

Після внесення Прапору університету присутні вшанували  пам'ять героїв, полеглих у боротьбі за вільну, незалежну Україну, поклали квіти до пам’ятника правоохоронцям, які загинули під час виконання службових обов’язків, і вшанували хвилиною мовчання патріотизм, мужність, вірність та героїзм тих, хто поклав своє життя за єдність і незалежність України. Особовий склад університету виконавДержавний Гімн України.

З напутніми словами до майбутніх правоохоронців звернувся голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін. Він передав вітання від Президента України Петра Порошенка та Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Звертаючись до випускників, Ігор Райнін зазначив: «Обравши професію правоохоронця, ви показали свою активну громадську позицію і стали на гідний поваги шлях – шлях захисту прав і свобод людини. У нелегкий для країни час, коли відбувається боротьба українського народу за її цілісність та незалежність, саме працівник поліції є гарантом стабільності та публічної безпеки. Ви – обличчя української поліції. Ваш особистий приклад і професійна компетентність формуватимуть повагу до закону та зміцнюватимуть віру громадян у справедливість».

Представник МВС України Олександр Користін передав вітання від Колегії МВС України, особисто Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова і зачитав вітальну телеграму:  «В Україні тривають процеси реформування, які є необхідними для побудови правової європейської держави. Стосується це і правоохоронних органів, обов’язком яких є подолання корупції, забезпечення правопорядку, миру та спокою в державі. А це залежить від кожного з вас, від виконання вами обов’язку перед державою та суспільством. Нехай Закон, Честь і Справедливість будуть головними принципами у вашій професійній діяльності, а права та свободи громадян – пріоритетом у роботі. Довіра народу – це найвища оцінка нашої роботи».

Прокурор Харківської області Юрій Данильченко наголосив, що головними завданнями правоохоронців є забезпечення прав і свобод громадян, підтримання публічної безпеки, порядку й законності в нашій державі. «Ви не раз будете стояти перед вибором – яке прийняти рішення. Згадуйте сьогоднішній день, коли ви пройшли посвячення у правоохоронці й дали клятву вірно служити Українському народові, це допоможе вам прийняти вірне рішення», – зазначив прокурор.

Координатор регіонального представництва Консультативної місії Європейського Союзу Герріт Ян Ван Гелдер також привітав молодих поліцейських із важливою у їхньому житті подією і вручив цінний подарунок кращому випускникові університету 2016 року Ірині Бульбі, яка закінчила на відмінно факультет № 1 (підготовки фахівців для підрозділів слідства) і протягом усіх років навчання брала активну участь у науковому та громадському житті навчального закладу.

Вдячність за життєві настанови, виховання та навчання дітей, постійну турботу про них науково-педагогічному колективу університету та особисто ректору висловила від імені батьків випускників Світлана Кубрак.

Від імені випускників виступив Євген Царікович. Він продовжив справу свого батька, який загинув під час виконання службових обов’язків, і також обрав професію правоохоронця. Євген подякував рідному університету, викладачам, які щедро ділилися знаннями протягом усіх років навчання, батькам, які дали дорогу в життя, курсовим офіцерам – усім, хто вчив і був наставником.

Потім розпочалася церемонія вручення дипломів. Серед випускників навчального закладу, які цього року поповнять лави Національної поліції в усіх регіонах України, 112 хлопців і 38 дівчат. Протягом усіх років навчання вони наполегливо оволодівали знаннями, несли службу в добових нарядах, залучалися до охорони публічного порядку та безпеки, проходили навчальну практику в підрозділах, стажувалися на посадах, брали активну участь у громадському, науковому, культурному та спортивному житті.

Серед випускників: стипендіати академічної стипендії Кабінету Міністрів України; переможці Всеукраїнської студентської олімпіади за напрямом «Правознавство»; переможці конкурсу наукових робіт курсантів, слухачів і студентів вищих навчальних закладів МВС України; лідери курсантського самоврядування; переможці спортивних і військово-спортивних змагань.

Після вручення дипломів відбулися церемонія посвячення випускників у захисники правопорядку та прощання із Прапором університету.

З останніми настановами до молодих поліцейських звернувся ректор Харківського національного університету внутрішніх справ полковник поліції Валерій Сокуренко: «Важливо, щоб ви не зупинялися у своєму професійному розвитку, продовжували навчатися, гідно несли високе звання випускника Харківського національного університету внутрішніх справ. Бажаю вам щастя, здоров’я, доброї долі, успіхів в усіх починаннях, миру і злагоди. Нехай вам щастить!»

У день випуску молодих офіцерів поліції також прийшли привітати кадети поліції та вихованці Ліцею «Правоохоронець». Слід зазначити, що Харків став першим в Україні містом, де в 1995 році було створено навчальний заклад для дітей-сиріт, дітей, батьки яких, працюючи в органах внутрішніх справ, загинули чи отримали каліцтва під час виконання службових обов’язків. Сьогодні в  Ліцеї «Правоохоронець» навчається 120 вихованців, більшість з яких мріють навчатися і служити під Прапором Харківського національного університету внутрішніх справ.

У 2016 році в Харкові стартував новий проект – підготовка кадетів поліції. 34 молодших кадети та 20 старших проходять підготовку на базі університету. І хоча вони ще зовсім юні, однак уже мріють про лейтенантські погони. Наступність поколінь – від кадета до генерала – це основоположний принцип діяльності Харківського національного університету внутрішніх справ у вихованні нового покоління правоохоронців.

Завершились урочисті заходи спортивно-хореографічною композицією «Україна» у виконанні учасників художньої самодіяльності університету, виступом підрозділу барабанщиць і лейтенантським вальсом у виконанні випускників.

Представники ЗМІ мали змогу поспілкуватися з почесними гостями університету, ректором навчального закладу, випускниками та їхніми батьками.

ВЗГ ХНУВС