17 червня 2016 року в рамках заходів, визначених відповідним наказом Харківського національного університету внутрішніх справ «Про заходи, спрямовані на представлення науковцями результатів особистих досліджень та розвиток наукометричних підходів у науковій діяльності», у приміщеннях загальної бібліотеки університету відбувся семінар-практикум для науковців, на якому вони вчилися створювати авторські профілі в пошуковій системі Google Академія (Google Scholar) та цифровому ідентифікаторі ORCID.

У семінарі, основними доповідачами якого стали заступник директора загальної бібліотеки Олена Музика та заступник начальника – завідувач редакційного відділення відділу організації наукової роботи університету підполковник поліції Петро Білоус, взяли участь близько 40 науково-педагогічних працівників майже з усіх університетських підрозділів.

У першій (теоретичній) частині семінару присутні дізналися про першочергові заходи з формування «бренду» вченого, розглядалися питання доступності інформації про вченого та установу, до якої він належить, про наукометричні індекси, про використання глобальних ідентифікаторів учених та видань тощо. Було розглянуто також роль репозиторію ХНУВС у представленні результатів наукових досліджень, творчих здобутків учених і університету у світовому інформаційному просторі. Доповідачі зазначили, що саме заходи з формування «бренду» вченого сприятимуть підвищенню не лише його публікаційної активності, упізнаваності та рівня цитування його робіт, а й робитимуть відомим університет, у якому він працює.

Під час другої (практичної) частини учасники семінару в реальному режимі навчилися створювати особисті профілі в Google Академії та ORCID. Усього під час семінару було створено профілі більше 20 науковців, і в подальшому набуті знання та вміння учасники мають передати іншим своїм колегам.

Семінар став першим організованим кроком у стратегії інтеграції університету, його вчених у світову мережу наукових комунікацій.

Запрошуємо всіх науковців університету приєднуватися до процесів популяризації власних наукових здобутків!

Довідково-інструктивний матеріал зі створення науковцями особистих профілів у Google Академії, ORCID, ResearcherID, ResearchGate постійно розміщено на бібліотечному порталі університету.

  

ВОНР, загальна бібліотека ХНУВС