У рамках взаємодії з Організацією безпеки та співробітництва в Європі Харківський національний університет внутрішніх справ отримав матеріали, які сприяють впровадженню нових технологій у навчальний процес.

Так, за результатами цієї взаємодії на факультеті підготовки фахівців для підрозділів боротьби з кіберзлочинністю та торгівлею людьми у навчальний процес впроваджено матеріали з цифрової криміналістики за наступними темами: операційні системи та комп’ютерне обладнання; криміналістика даних в режимі реального часу; аналіз шкідливих програм; основні принципи та відповідні процедури пошуку та вилучення цифрових доказів; основні відомості про Linux; використання сервісів Google як засобів тестування безпеки інформаційних ресурсів мережі; огляд сфери кіберзлочинів; основи комп’ютерних мереж у контексті боротьби з кіберзлочинністю; пошук слідів при атаках на сервер комп’ютерної мережі; ідентифікація та геолокація підозрюваного; пошук слідів комп’ютерних засобів у режимі реального часу; боротьба з дитячою порнографією; валідація, отримання даних, хешування та стерилізація у цифровій криміналістиці.

Враховуючи актуальність підготовки фахівців для боротьби з високотехнологічними злочинами, університет постійно приділяє увагу питанням впровадження передового зарубіжного досвіду у цій сфері. Так, представники університету вивчили досвід правоохоронних органів США у дослідженні бортових комп’ютерів автомобілів; мобільних пристроїв та чипів, а також досвід боротьби з дитячою порнографією та використання знань з інформаційної безпеки у попередженні кіберзлочинів за програмою ІСІТАР Міністерства юстиції США.

Раніше представники університету у складі офіційної делегації МВС України відвідали з навчальним візитом Технологічний університет Труа (Франція).

Нагадаємо, що 2014 року Харківський національний університет внутрішніх справ було включено до Стратегії Ради Європи «Підготовка правоохоронних органів» в частині навчання фахівців з протидії кіберзлочинності в Україні.

ВЗГ ХНУВС