Грип – гостре вірусне інфекційне захворювання, передається повітряно-краплинним шляхом і характеризується гострим початком, лихоманкою, загальною інтоксикацією і ураженням  верхніх дихальних шляхів. Періодично поширюється у виді епідемій і пандемій. Джерело грипозної інфекції – людина з явною чи стертою формою хвороби. Інфекція з аерозольним механізмом передачі характеризується масовою захворюваністю і надзвичайно швидким поширенням. У вигляді епідемій частіше зустрічається в осінньо-зимовий період. Періодичність виникнення епідемій грипу зв'язана з мінливістю вірусних антигенів, а також циркуляцією в природі декількох варіантів грипу (А, В, С).

Прихований період грипу коливається від декількох годин до одного, двох днів. У типових випадках хвороба починається гостро: підвищується температура тіла, виникає головний біль, запаморочення, біль в очах, м'язах, загальна слабкість, пітливість, порушення сну. У важких випадках можуть бути нудота, блювота, порушення свідомості, судоми. Через кілька годин від початку захворювання (частіше через добу) приєднуються почуття закладеності носа, першіння в горлі, біль за грудиною, сухий, нерідко болісний кашель, іноді сиплий голос. При перших симптомах захворювання необхідно терміново звертатися до лікаря, тому що грип може протікати з ускладненнями, такими як запалення легень, запалення вуха, ураження нервової системи, нирок та інші важкі ускладнення. Для попередження ускладнень необхідно дотримуватися постільного режиму, часто провітрювати приміщення і змінювати білизну. Показано дієту з обмеженням повареної солі і жирної їжі, часте питво (чай із малиновим варенням, калиною, лимоном, різні соки, настій шипшини, мінеральні води).

Загальні заходи профілактики зводяться до систематичного провітрювання приміщень, вологого їх прибирання з застосуванням 0,5% розчину хлорного вапна. Велике значення в профілактиці грипу має систематичне загартовування організму.

Попередженню грипу сприяють рослинні адаптогени – вживання в їжу цибулі, часнику. З медикаментозних засобів можна використовувати арбідол-ленс, ремантодин, лейкоцитарний інтерферон, мазь оксолінову.

Не займайтеся самолікуванням! При перших ознаках захворювання звертайтеся до лікаря!

Медико-санітарна частина ХНУВС