Харківський національний університет внутрішніх справ відвідав начальник Управління боротьби з кіберзлочинністю МВС України Сергій Демедюк.

У рамках Угоди про спільну діяльність університет вже не перший рік співпрацює з УБК МВС України. Представники служби боротьби з кіберзлочинністю часто відвідують вищий навчальний заклад, а науково-педагогічні працівники університету – як центральний підрозділ МВС України, так і його територіальний підрозділ у Харківській області. Практичні працівники підрозділів боротьби з кіберзлочинністю виступають із доповідями перед курсантами, беруть участь у проведенні занять, роботі науково-практичних конференцій, що проводяться в університеті, науково-педагогічні працівники залучаються до розробки нормативно-правових документів у сфері боротьби з кіберзлочинністю, методик розкриття певних категорій кіберзлочинів, знайомляться з досвідом підготовки фахівців із протидії кіберзлочиності інших країн.

Під час свого візиту Сергій Демедюк зустрівся з ректором університету Сергієм Гусаровим. Вони обговорили існуючі напрацювання у напрямку протидії кіберзлочинності, а також розглянули можливості залучення курсантів і науково-педагогічних працівників університету до виконання завдань, які має вирішувати сьогодні МВС України.

Сергій Демедюк високо оцінив фаховий рівень випускників факультету з підготовки фахівців для підрозділів боротьби з кіберзлочинністю та торгівлею людьми, які вже працюють як у центральному апараті МВС України, так і в територіальних підрозділах, і зазначив, що на теперішній час в МВС України не вистачає фахівців для розслідування злочинів, які вчиняються з використанням високих інформаційних технологій.

Під час візиту Сергій Демедюк також оглянув університетський комплекс, відвідавши навчально-тренувальні полігони: криміналістичний, райвідділ міліції; навчальні аудиторії – зал-амфітеатр,  зал судових засідань, гендерний центр, «зелену кімнату», кабінет педагогічної майстерності, музей історії університету, медико-санітарну частину та ін. Він високо оцінив рівень навчальної та матеріально-технічної бази університету. Багато уваги приділив роботі навчально-тренувального центру боротьби з кіберзлочинністю та моніторингу кіберпростору (на громадських засадах) університету, учасниками якого є курсанти різних навчальних підрозділів університету, а консультантами проектів ­– науково-педагогічні працівники університету та практичні працівники МВС України.

Перед учасниками навчально-тренувального центру та науково-педагогічними складом факультету Сергій Демедюк виступив із доповіддю про сучасні кіберзагрози, що існують в Україні, найпоширеніші кіберзлочини та заходи, що вживаються МВС України для протидії злочинам у цій сфері. Під час доповіді він зазначив, що курсанти, які у майбутньому будуть боротися зі злочинами у сфері ІТ-технологій, необхідно наполегливо навчатися не тільки за університетською програмою, але й самим підвищувати свій фаховий рівень, удосконалювати знання іноземної мови, щоб дізнаватися про найостанніші ноу-хау у сфері інформаційних технологій із першоджерел, обмінюватися інформацією один з одним, взаємодіяти і допомагати.

На згадку про свій візит до Харківського національного університету внутрішніх справ Сергій Демедюк сфотографувався з учасниками та консультантами навчально-тренувального центру.

 

ВЗГ ХНУВС