Студенти факультету права і масових комунікацій Харківського національного університету внутрішніх справ відвідали модульне містечко, де мешкають біженці зі східних регіонів України і яке розташоване поруч із університетським комплексом. Ініціативу підтримала і студентська рада, і керівництво факультету на чолі з деканом Валерієм Московцем. З нагоди Масляного тижня дівчата напекли млинців, купили печива, цукерок і вирішили влаштувати свято для дітей переселенців. За словами студентки 3-го курсу Наталії Плохути, юнаки і дівчата радо відгукнулися на ініціативу, адже серед тих, хто навчається в університеті, багато мешканців Луганської й Донецької областей, тож проблеми переселенців їм небайдужі.

Мешканці містечка радо зустріли гостей. Посеред житлового корпусу з’явилися столи, а на них – гарячий чай, млинці та інші солодощі. Слід зазначити, що з майже 400 мешканців містечка половина – діти: від немовлят до школярів. Тож батьки, яких з рідних домівок вигнало лихо, будь-яку увагу до себе та своїх дітей сприймають з великою вдячністю. «Моєму синочку виповнився рік, – говорить Світлана Жерєбцова, – і ми вперше скуштували шоколадного печива. Ми дуже вдячні керівництву університету за увагу до нас і за те свято, яке влаштовано для наших дітей».

Дорослі облаштовуються на новому місці, налагоджують побут, вирішують нагальні проблеми. За словами заступника декана факультету права та масових комунікацій Сергія Загороднього Харківський національний університет внутрішніх справ готовий сприяти у питаннях культурно-гуманітарного спрямування, зокрема, залучати дітей біженців до занять у спортивних секціях університету, запрошувати на концерти, свята, які проводяться у навчальному закладі, організовувати екскурсії університетським комплексом, показати музей, навчально-тренувальні полігони та ін. Така пропозиція не залишила байдужими батьків, адже облаштування дітей на новому місці – для них найбільший клопіт: влаштувати в дитсадочок, школу, встати на облік до лікаря тощо. У Анастасії Мовчан з Донецька двоє маленьких дітей, і за її словами, якби її старшій донечці влаштували дозвілля, вона була б дуже рада, адже їхні діти позбавлені багатьох речей, до яких вони звикли у мирному житті – родинних зв’язків, спілкування з друзями, знайомими, тож відвідування гуртка чи екскурсія були б дуже доречними.

Свято Масляної має багато значень, одне з яких пов'язано із закінченням усіх негараздів і початком нового й світлого у житті. Тож нехай так і буде!

 

ВЗГ ХНУВС