Викладач кафедри захисту інформації факультету підготовки фахівців для підрозділів боротьби з кіберзлочинністю та торгівлею людьми Харківського національного університету внутрішніх справ Олексій Рвачов  узяв участь у засіданні круглого столу, присвяченого Міжнародному Дню безпечного Інтернету (Safer Internet Day), відзначення якого було започатковано у 2004 році Європейською комісією з метою залучення уваги до проблеми безпеки дітей і дорослих в мережі Інтернет.

Круглий стіл був організований в м. Києві Міжнародною громадською організацією «Європейська медіаплатформа» за підтримки Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України. Учасниками круглого столу були представники українських державних установ та організацій, регіональних офісів міжнародних компаній «Google» та «Microsoft», комерційних компаній, діяльність яких пов’язана з інформаційною мережею Інтернет, громадських організацій, медіаексперти, а також закордонні спеціалісти, які виступили зі своїми доповідями через мережу Інтернет.

Олексій Рвачов  презентував присутнім «Електронну гарячу лінію з протидії дитячій порнографії в Інтернеті» (www.internetbezpeka.org.ua), яка працює в університеті і власником якої є Міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла Страда-Україна». Опрацюванням повідомлень, що надходять на веб-сайт гарячої лінії з 2014 року, займаються учасники навчально-тренувального центру боротьби з кіберзлочинністю та моніторингу кіберпростору (на громадських засадах) університету.

У своїй доповіді Олексій Рвачов навів приклади взаємодії працівників української міліції з громадською організацією у сфері протидії поширенню мережею Інтернет порнографії, у тому числі дитячої. Було надано характеристику повідомлень, що надходили в 2014 році на гарячу лінію, заходи реагування, які вживалися, отримані результати. Також Олексій Рвачов навів приклади допомоги, що надавалася постраждалим особам від кібербулінгу.

Під час круглого столу розглядалися також питання:

– проблеми безпечного користування дорослими та дітьми всесвітньою комп’ютерною мережею Інтернет;

– захист персональних даних користувачів мережі Інтернет;

– заходи, що вживаються урядовими та неурядовими організаціями з метою зменшення та профілактики кіберзлочинів;

– міжнародний досвід взаємодії неурядових правозахисних організацій із державними установами у сфері протидії кіберзлочинності та ін.

Учасники круглого столу дійшли висновку, що існує реальна потреба підвищення «цифрової культури» українського суспільства, досягти якої можливо тільки у поєднанні зусиль як владних організацій, так і комерційних та неурядових структур.

 

ВЗГ ХНУВС