Ректор Харківського національного університету внутрішніх справ генерал поліції третього рангу Валерій Сокуренко бере участь у Міжнародній конференції «Освіта та професійна підготовка поліцейських: міжнародний досвід та національні перспективи», що проходить за участі керівництва МВС та Національної поліції України, представників міжнародних організацій, місій, посольств, ВНЗ МВС України та ін. Серед них – Державний секретар МВС України Олексій Тахтай; посол, Координатор проектів ОБСЄ в Україні Вайдотас Верба; Посол Посольства Канади в Україні Роман Ващук; Голова Консультативної Місії ЄС Кястутіс Ланчінскас; Керівник Відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні Крістофер Сміт; Радник з поліцейської реформи, Департамент з протидії транснаціональним загрозам, Відділ з питань поліцейської діяльності, секретаріат ОБСЄ Андерс Даніелссон; Старший радник, Департамент юстиції/ICITAP Регіональний проектний офіс Джон Монтаніо; в.о. Генерального директора з питань навчання та розвитку, Королівська канадська кінна поліція Джоанн Рігон та ін.

У 2014 році Україна почала комплексну реформу поліції, щоб перейти від старого, базованого на контролі інституту до сучасного, орієнтованого на послуги і потреби громади. У 2015 році створено сучасну патрульну поліцію, яка замінила колишню, дорожньо-транспортну міліцію. Довіра до поліції підвищилася з 3% до 46%, що стало величезним кроком уперед до формування сучасної правоохоронної системи, яка прагне захищати та надавати послуги громадянам України.

Хоча Національна поліція України пройшла кілька етапів успішних реформ, однією з найскладніших трансформацій може виявитися переформатування і покращення системи поліцейської освіти. Сучасні освітні стандарти дадуть новій українській поліції ефективні інструменти для виконання своїх обов’язків та ефективного проведення кримінальних розслідувань. Тому Міністерство внутрішніх справ та Національної поліції України у тісній співпраці з міжнародними організаціями працюють над формуванням ефективних моделей та підходів у контексті реформи освіти поліцейських в Україні.

Для допомоги у вищезазначеному Координатор проектів ОБСЄ в Україні проводить дослідження, в якому розглядаються та аналізуються найкращі практики в освіті та підготовці поліцейських регіону ОБСЄ. Мета дослідження – допомогти Міністерству внутрішніх справ та Національній поліції України зібрати досвід організації систем поліцейської освіти в різних країнах.

 ВЗГ ХНУВС