У Києві триває дводенний форум, організований  Координатором проектів ОБСЄ. У ньому  беруть участь представники МВС, Національної поліції, навчальних закладів, що здійснюють підготовку поліцейських, міжнародні експерти та представники міжнародної донорської спільноти в Україні. Харківський національний університет внутрішніх справ представляє ректор генерал поліції третього рангу Валерій Сокуренко.

Під час зібрання виступив Державний секретар Міністерства внутрішніх справ України Олексій Тахтай. Він презентував учасникам заходу проект Моделі підготовки поліцейських в умовах реформи МВС України, точкою відліку у якій є робота у патрульній поліції. Потому, відповідно до презентованого проекту, йде кілька етапний шлях здобуття освіти, починаючи з рівня кваліфікованого робітника і завершуючи дипломом магістра. Кожен етап навчання чергується зі службою на посадах у підрозділах поліції відповідно до вже збутого рівня освіти.

Олексій Володимирович зазначив: «Ці напрацювання розроблені спільно з нашими партнерами. Переймаючи досвід кращих у світі моделей поліцейського навчання, ми намагаємося створити модель, яка буде найоптимальнішою в наших реаліях… До кінця поточного року модель має бути доопрацьована і затверджена главою МВС».

Своєю чергою Надзвичайний і Повноважний посол Канади в Україні Роман Ващук зазначив, що необхідний чіткий розподіл ролей навчальних закладів, що здійснюють підготовку поліцейських. «Важливо знайти ту синергію у вашій великій розгалуженій системі, яка дозволить так готувати поліцейських, аби вони чітко знали, і не лише знали, а відчували мозком і м’язами що, як і коли робити. Це гарантує вам успіх. Ми вже бачимо успіхи у вашій дуже складній праці. І бажаємо у 2018 році ще кращих результатів», – сказав Роман Ващук.

Як підкреслив голова Консультативної місії ЄС Кястутіс Ланчінскас, освіта та тренінгова система є вирішальними у всіх сферах, зокрема й у правоохоронній. «Дуже важливо, що сьогодні ми говоримо про зміну освітньої системи поліції. Я вірю, що разом з урядами Канади та США ми знайдемо шлях до ефективного вирішення цього питання», – переконаний Кястутіс Ланчінскас.

За словами представника Секретаріату ОБСЄ Андерса Даніелссона, рівень освіти поліцейських визначає майбутнє всього відомства. «Робота поліцейських щодень стає дедалі складнішою: вони мають пропонувати розв’язання виникаючих проблем і реагувати на нові виклики. Якісна освіта дає поліцейському можливість лишатися на одній хвилі з суспільством», – переконаний Андерс Даніелссон.

На важливості створення дієвої моделі освіти українських поліцейських наголосив і керівник Відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні Крістофер Сміт. Він запевнив, що США готове надавати фінансову підтримку у цьому процесі. «США виділять 5 мільйонів доларів на запуск та підтримку академії патрульної поліції. У цьому питанні ми будемо співпрацювати з урядом Канади та EUAM, як ми колись працювали над запуском патрульної поліції. Це дуже важливий проект», – сказав Крістофер Сміт.

 

За матеріалами Департаменту комунікацій МВС України