У рамках відзначення 100-річчя підготовки охоронців правопорядку у Харкові було підготовлено фотокнигу «Від історії до сучасності», присвячену факультету №2 (кримінальної поліції).

Видання фотокниги стало чудовим подарунком як колективу факультету, так університету в цілому, бо це чудова можливість пригадати славетні сторінки недавнього минулого та людей, які їх писали і, водночас, продемонструвати сучасні досягнення одного з ключових підрозділів ХНУВС.

На сторінках видання реконструйовано процес становлення факультету та кафедр, що входять до його складу. У розділі присвяченому сьогоденню факультету, читачі можуть ознайомитися з науковими досягненнями викладачів і курсантів, спортивними звитягами. Укладачами було підібрано чимало цікавих фото, що відображають повсякдення життя підрозділу: несення служби, навчання. Але факультет – це не тільки служба і навчання. Про це свідчить окрема глава книги, присвячена організації курсантського дозвілля.

Унікальність фотокниги «Від історії до сучасності» полягає в тому, що вперше підготовлене видання, яке висвітлює історичний шлях та сучасний стан розвитку окремого факультету. Залишається сподіватися, що цей приклад надихне і представників інших підрозділів, бо подібні видання данина глибокої поваги, вдячності та подяки всім нашим колегам, які творили історію університету, його сучасність і майбутнє. 

Згадує один з укладачів фотокниги, кандидат історичних наук, доцент кафедри українознавства Геннадій Дедурін:

«Приблизно рік тому, до мене звернувся декан факультету Сергій Миколайович Бортник з пропозицією допомогти йому у підготовці подібного видання. Мене це зацікавило. Невдовзі було створену робочу групу на чолі з деканом і робота закипіла! Через кілька тижнів на Вченій раді факультету затвердили структуру фотокниги і почали працювати над її наповненням. Спочатку планувалося завершити роботу до літа минулого року, але на практиці до того часу вдалося завершити лише історичний блок книги, бо насичене різноманітними подіями сучасне життя факультету, успіхи його представників, постійно додавали новий матеріал до видання. Остаточно нам вдалося його завершити лише наприкінці минулого року, при чому загальний обсяг фотокниги виявився майже вдвічі більшим за початкові плани!

У створенні цієї книги нам допомагав увесь факультет. Чимало цікавих пропозицій надходило від кафедр спеціальної фізичної підготовки та трудового і господарського права. Слід також подякувати відділу зв’язків з громадськістю, відділу організації наукової роботи, університетському музею, співробітники яких надавали всебічну підтримку укладачам книги.

Окремо хотів би відзначити декана факультету. Саме Сергій Миколайович виявився головним ідейним натхненником цього проекту і, багато в чому, завдяки його наполегливості та креативності, ми можемо зараз тримати у руках це, безперечно, дуже цікаве і актуальне видання».