Курсанти навчальної групи ФГБ 14-5 та працівники кафедри психології та педагогіки факультету з підготовки фахівців для підрозділів міліції громадської безпеки та кримінальної міліції у справах дітей відвідали постійну виставку в Харківському історичному музеї «Наш край у ІХ–ХVІІІ столітті».

З експозицією, яка розповідає про історичне минуле України та особливості розвитку нашого краю, курсантів ознайомив працівник музею Богдан Івченко. Екскурс в історію починається з епохи Київської Русі, до складу якої входила північно-західна частина Харківщини. Одним із найбільш відомих міст нашого краю того часу було згадуване в літописах місто Донець. Окрім предметів, знайдених під час розкопок цього міста, в експозиції також представлені предмети, які розповідають про високу культуру давньоруської держави: срібні жіночі прикраси, зброя, гроші.

Матеріали, що висвітлюють трагічні події часів монголо-татарської навали, Литовської держави та польського поневолення, підводять відвідувача до подій наступного, героїчного етапу національної історії Козацької доби. Період виникнення козацтва та ЗапорізькоїСічі представлений в експозиції клейнодами, холодною і вогнепальною зброєю, козацьким убранням та побутовими речами. Виступи, повстання та війни проти іноземних поневолювачів, які переросли в національно-визвольну війну середини ХVІІ ст., склали нову сторінку історії народної звитяги. Озброєння та обладунки їх противників – війська польського, татар та турків – зайняли свою нішу в експозиції.

Трагічний період Руїни – спустошення цілих регіонів України внаслідок безперервних воєн та поступове знищення козацької автономії аж до падіння козацької держави – Гетьманщини, перекривається позитивним процесом, що розгортався в той період. Це був процес перетворення невеликої фортеці, що знаходилась на кордоні з татарським степом, у велике місто – Харків.

Експозиція розповідає про заселення слобідських земель, заснування Харківської фортеці, побут, господарську діяльність та духовне життя харків'ян другої половини XVII–XVIII ст.

За словами курсантів, екскурсія залишила по собі незабутні враження, вони відкрили для себе нові, цікаві сторінки історії розвитку і становлення України та Слобожанщини. 

 

ВЗГ ХНУВС