У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбулася науково-практична конференція «Девіантна поведінка: соціологічний, психологічний та юридичний аспекти». Ця конференція проходить вже сьомий рік поспіль і є традиційною для досвідчених науковців, тих, хто лише починає свій шлях у науку, практиків.

Наукове зібрання відкрив перший проректор університету доктор юридичних наук, професор Олександр Головко. Він побажав плідної роботи учасникам конференції та творчої наснаги у розгляді намічених питань.  Найактуальніші проблеми, які сьогодні постали перед громадянами України, пов’язані з подіями, що відбуваються в державі, і які впливають на людську поведінку. Тож, за словами завідувача кафедри соціології та психології факультету права та масових комунікацій ХНУВС, кандидата психологічних наук, доцента Лариси Шевченко, під час конференції приділялася увага таким питанням, як агресія, волонтерський рух, співпраця з переміщеними особами з окупованих територій та ін. Розглядалися і класичні питання девіантології – науки, яка досліджує питання нестандартної поведінки, – і девіації позитивного спрямування, такі як, наприклад, працеголізм. Ця тема теж сьогодні актуальна.

З доповіддю «Війна і девіація» на конференції виступив доктор соціологічних наук, професор Ігор Рущенко. Він зробив невеликий огляд різних форм девіантної поведінки, які типові для воєнного часу, і більш докладно зупинився на сепаратизмі й іредентизмі. Це термін міжнародних відносин, який являє собою рух за анексію територій іншої держави на підставі етнічної належності  або попереднього володіння.

Кандидат соціологічних наук, доцент цієї ж кафедри Ігор Дубровський  темою доповіді обрав «Українське волонтерство як мобілізаційний ресурс суспільства». «Дана тема сьогодні надзвичайно актуальна, – говорить Ігор Михайлович. – Волонтери взяли на себе тягар вирішення багатьох проблем. Волонтерство як явище демонструє нову якість  українського суспільства – потужний мобілізаційний ресурс і це постійно відчувається.».

Доцент кафедри соціології та психології університету, кандидат медичних наук, доцент Діана Штриголь поділилася з присутніми враженнями та результатами своєї роботи з дітьми переселенців. За її словами  відкрилися нариви, які є у психологічному здоров’ї наших громадян. «Виявилися проблеми, які завжди були в деяких сім’ях. Це невміння поводитися з дітьми, жорстокість по відношенню до них, незнання загальноприйнятих правил, – говорить Діана В’ячеславівна. – І сьогодні, коли самі батьки знаходяться у достатньо травматичній ситуації, це викликає непослідовність у їхній поведінці, і впливає на психологічний стан дітей. Тож діти потребують сторонньої допомоги».

За результатами тестування, проведеного  одним із українських вишів щодо психологічного здоров’я студентів, того, як вони переживають стресові ситуації, які є в їхньому житті, виявилося, що понад 30% студентів, які приїхали із зони АТО і понад 30% студентів, які мешкають у Харкові, мають посттравматичний синдром та емоційно  неврівноважені. Вони не звертаються за допомогою, але їх потрібно активно виявляти. «Тож перед громадою міста й області стоїть завдання організації роботи відповідних психологічних служб, – говорить Діана Штриголь. – Саме ми – викладачі, студенти, фахівці в області психології повинні займатися профілактикою наслідків цих посттравматичних порушень, які викликають девіантну поведінку у наших співгромадян і особливо у молодіжному середовищі. Адже це призводить до безпідставної агресії, вживання алкоголю, наркотиків, появі інших згубних звичок і наслідків».

За результатами роботи конференції видано збірник наукових тез і доповідей.

 

ВЗГ ХНУВС