У Сумській філії Харківського національного університету внутрішніх справ відбулася ХІ Міжнародна науково-практична конференція «Актуальні проблеми правової науки і державотворення в Україні в контексті правової інтеграції». Для участі в конференції було надіслано близько 100 тез, авторами яких є провідні науковці, працівники судових, правоохоронних та правозастосовних органів з України, Австрії, Австралії, Казахстану, Білорусії та Норвегії. Серед провідних національних закладів вищої освіти були представлені: Інститут держави і права імені В. М. Корецького Національної академії наук України, Національна академія внутрішніх справ, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, Харківський державний університет харчування та торгівлі, Полтавська державна аграрна академія, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Університет митної справи та фінансів, Національна академія сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, Глухівський національний педагогічний університет імені Олександра Довженка та інші.

З вітальним словом до всіх учасників конференції звернувся директор Сумської філії ХНУВС, доктор юридичних наук, професор Сергій Лукаш. Він привітав присутніх з Днем науки та з початком роботи конференції, яка традиційно об’єднала учених-правознавців, юристів практиків, економістів та гуманітаріїв. Він зазначив, що «завданням сучасної юридичної науки є напрацювання фундаментальних та прикладних наукових досліджень з актуальних проблем сучасного державно-правового будівництва в Україні».

До учасників конференції звернувся заступник голови Сумської обласної державної адміністрації Іван Боршош. Він наголосив на тому, що практична діяльність органів державної влади та правоохоронних органів неможлива без запровадження наукових напрацювань з актуальних питань юридичної науки. З вітальними словами до всіх присутніх звернулися також директор Департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації, доктор юридичних наук, професор Вікторія Гробова та начальник управління по взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи Сумської обласної державної адміністрації Віталій Тимошенко.

Після пленарного засідання робота конференції продовжилась в секційних засіданнях за наступними напрямами:  теоретико-історичні шляхи розвитку держави та права; становлення конституціоналізму в Україні та зарубіжних країнах; сучасні питання цивільного права і процесу в руслі розвитку правової системи; теоретичні та практичні питання кримінального права і процесу на сучасному етапі розвитку правової системи; шляхи розвитку трудового, земельного, екологічного, адміністративного, фінансового права у демократичному суспільстві; філософія та епістемологія права; юридична психологія; стратегія інноваційного розвитку лінгвістики і права; гуманістично-правова парадигма освітнього простору в умовах сучасного державотворення; проблеми пошуку нових стимулів розвитку економіки в умовах світової економічної кризи; правові, економічні та гуманітарні проблеми європейської і світової інтеграції.

За результатами роботи Міжнародної науково-практичної конференції видано збірник тез наукових доповідей учасників конференції, який отримали всі учасники наукового заходу.

 

ВЗГ ХНУВС