До 22-ї річниці Конституції України на базі Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ за участі викладачів кафедри юридичних дисциплін та студентів 1–2 курсів філії відбувся круглий стіл на тему: «Становлення та розвиток конституціоналізму в Україні: ретроспективний погляд та сучасні тенденції».

Мета заходу – проаналізувати історичний досвід, проблеми, надбання та тенденції як елементи процесу становлення й розвитку української державності, звернути увагу майбутніх юристів на актуальність обговорюваної теми, підвищити рівень обізнаності та допомогти сформувати власну аргументовану позицію  щодо зазначеного процесу.

У рамках круглого столу були розглянуті питання початку сучасного конституційного процесу в Україні, хронології підготовки проекту та прийняття Конституції, подальші конституційні реформи, пов’язані з трансформацією форми правління, децентралізацією державної влади, реформою судової влади. Обговорювалися сучасні тенденції конституційних перетворень, обумовлені євроатлантичною інтеграцією, окупацією частини державної території тощо. Окрема увага була присвячена характеристиці юридичних властивостей Конституції України та питанню її охорони.

Для круглого столу студенти підготували та презентували доповіді, які викликали жваве обговорення, кожен учасник мав можливість висловити свою думку та подискутувати щодо проблемних питань.

Сумська філія ХНУВС