Чотири роки тому, 11 липня, під час проведення антитерористичної операції під Сіверськом загинув майор міліції Олександр Ткаченко. Машина Сумського зведеного загону працівників міліції підірвалася на замаскованому фугасі. Ще двоє бійців спецпідрозділу Сергій Казнієнко та Юрій Звада отримали тяжкі поранення.

У Сумському центрі первинної професійної підготовки «Академія поліції» (м. Суми) відбулися заходи з вшанування пам’яті колеги. Слухачам продемонстрували відеоролик з місця загибелі правоохоронця та відеоролик, присвячений його пам’яті, вшанували героя хвилиною мовчання.

На Алею Слави до могили чоловіка, батька та бойового товариша прийшли рідні, друзі, колеги по службі, в тому числі й співробітники центру на чолі з директором підполковником поліції В’ячеславом Драновським.

«Олександр Ткаченко був настільки світлою, доброю та чуйною людиною, що нам і досі не вистачає Олександра Григоровича, – говорять його колеги. – Ми довго працювали разом і знали напевне: якщо Григорович за спиною – можна бути спокійним, він повністю контролює ситуацію. Сашко у досить пізньому віці прийшов служити до міліції і саме там знайшов своє покликання. Міг зірватися вночі по першому телефонному дзвінку, переживав за своїх співробітників більше, ніж за себе». Усі, хто знав Олександра та служив з ним, підтверджують ці слова.

За особисту мужність і героїзм, проявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, указом Президента майор міліції Олександр Ткаченко був посмертно нагороджений орденом «За мужність» I ступеню. Земляки також відзначили його героїзм, посмертно присвоївши йому звання «Почесний громадянин міста Суми».

Колеги Олександра Ткаченка говорять: «Олександр любив життя, любив людей, особливо дітей. Завжди був попереду, був сміливим, оберігав молодих співробітників, ставився до них, як до власних дітей». Мабуть, не випадково й ім‘я у нього таке – Олександр, що грецькою означає Захисник. Олександр Ткаченко був справжнім захисником своєї родини, міста, Батьківщини.

«Академія поліції», м. Суми