Представники Харківського національного університету внутрішніх справ – заступник завідувача науково-дослідної лабораторії з проблем протидії злочинності, кандидат соціологічних наук, доцент, підполковник поліції Олексій Сердюк та начальник відділу міжнародних зв’язків підполковник поліції Станіслав Осятинський – взяли участь у «Харківському форумі з громадської безпеки». Захід проводився за підтримки Консультативної місії Європейського Союзу за участю громадських організацій, представників ГУНП в Харківській області, патрульної поліції Харкова, прокуратури Харківської області, правозахисних організацій тощо. Основна мета заходу – ознайомити громадські організації з проведеною роботою щодо забезпечення публічної безпеки, а також залучити найактивніших представників громадських організацій до діяльності у цьому напрямі й почути від них пропозиції щодо її покращення.

«Реагування правоохоронних органів на потреби, які озвучують громади, — є основоположним принципом демократичного суспільства. Саме тому КМЄС підтримала розробку стратегії забезпечення публічної безпеки та порядку в Харківській області на 2018–2019 роки, яку було затверджено в грудні 2017 року Харківською обласною радою. Це перша стратегія в Україні, що визначає пріоритети правоохоронної діяльності з урахуванням побажань громади, з’ясованих в рамках соціологічного дослідження», — зазначив на форумі координатор Регіонального представництва КМЄС в Харкові Вернер Педерсен. Він також додав: «Задля розширення участі громадськості в цьому процесі ми запросили організації громадянського суспільства висловити свої думки та пропозиції щодо посилення співпраці між правоохоронними органами та громадами, яким вони надають свої послуги. Такі заходи, як Форум з питань громадської безпеки, мають на меті заручитися підтримкою громадян та підвищити рівень їхньої довіри до діяльності правоохоронних органів».

На форумі представники організацій громадянського суспільства дізналися про майбутні ініціативи та проекти, зокрема про кампанію з підвищення безпеки дорожнього руху, заплановану на вересень, та майбутню програму «Сусідська варта», в рамках якої жителі отримають інформацію про те, як захистити своє майно та зробити своє місце проживання безпечнішим.

Після офіційної частини учасники заходу продовжили роботу в п’яти секціях, у двох з яких активну участь взяли Олексій Сердюк та Станіслав Осятинський. Станіслав Осятинський разом із тренером КМЄС Пітером Вілсоном розповіли представникам громадських організацій про проведену спільну роботу. Станіслав Олександрович навів статистичні дані щодо проведених тренінгів, кількості працівників поліції та університету, які взяли участь у цих тренінг-курсах, розповів про інші спільні заходи КМЕС та ХНУВС: про проведені конференції з актуальних питань діяльності правоохоронних органів, про заходи, присвячені випуску курсантів та складання Присяги працівника поліції, про проектну діяльність. Особливу увагу Станіслав Осятинський приділив практичним аспектам, націленим на покращення взаємодії поліції з громадою.

Олексій Сердюк презентував спільну роботу університету та регіонального представництва Консультативної місії Європейського Союзу в Харківській області з реалізації «Стратегічних напрямів забезпечення публічної безпеки та порядку на території Харківської області на 2018–2019 роки». Ця стратегія базується на консультаціях з громадою, зокрема на даних щорічного опитування «Безпека та Довіра», яке проводиться Харківським національним університетом внутрішніх справ спільно з Головним управлінням Національної поліції в Харківській області та містить механізми інтегрування думки громадськості в діяльність правоохоронних органів. Враховуючи результати вивчення громадської думки про роботу правоохоронних органів та проведених консультацій з їх представниками, в Стратегії виділено шість пріоритетних напрямів, за якими працює шість міжвідомчих робочих груп, а саме: 1) забезпечення громадського порядку та протидія злочинності в громадських місцях; 2) зменшення майнових злочинів; 3) розвиток ювенальної юстиції; 4) боротьба з корупцією та дотримання прав людини правоохоронними органами; 5) забезпечення безпеки дорожнього руху; 6) швидкість реагування.

Напрацьована стратегія є результатом тісної співпраці правоохоронних відомств, а також взаємодії з громадянським суспільством та населенням області. Долучитись до реалізації Стратегії та взяти участь у соціологічному опитуванні «Публічна безпека та довіра до правоохоронних органів» можна за посиланням http://survey.univd.edu.ua/index.php/448549?lang=uk

ВЗГ ХНУВС