У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбулося засідання круглого столу «Пізнай себе», присвячене творчості видатного мислителя, педагога, письменника Григорія Савича Сковороди. У засіданні взяли участь представники науково-педагогічного складу кафедри теорії та історії держави і права факультету № 1, кафедр українознавства й соціальних та економічних дисциплін факультету № 2, кафедри соціально-гуманітарних дисциплін факультету № 6.

У 2022 році громадськість України та всього світу відзначатиме 300-річчя від дня народження Г.С. Сковороди. Його творчу спадщину не одне десятиліття досліджують учені з усього світу. Але й сьогодні залишається багато прогалин нерозвіданих та недосліджених. За останні роки в Україні Г. С. Сковороді присвячені десятки наукових праць, проте Всеукраїнські Сковородинівські читання залишаються осередком сковородинознавчих студій у галузі філософії, літератури, лінгвістики, педагогіки та історії.

Сковородинівські читання, ініційовані та організовані професором Іваном Стогнієм, відбуваються з 1997 року. Проте велич особистості Г.С. Сковороди робить можливим і важливим постійні звертання до його епохи та його попередників, що стало основною тематикою і цьогорічного засідання. Г. С. Сковорода привернув увагу багатьох університетських дослідників, які навели досить цікаві й суперечливі оцінки його життя та світогляду. У проголошених учасниками доповідях, присвячених різноманітним граням творчості Григорія Сковороди, можна було знайти багато найрізноманітніших спостережень, цікавих міркувань та неочікуваних паралелей: Сковорода і Сократ, Сковорода і Сенковський, Сковорода і Гоголь, Сковорода й антична культура, Сковорода та біблійні образи, Сковорода і Харківський колегіум, Сковорода та офіційна церква тощо. Учасники засідання зазначили, що сьогодні, коли в Україні розробляється сучасна концепція освіти і науки, особливо цінною є думка Г.С. Сковороди щодо необхідності національного спрямування освіти, яке полягає не лише у навчанні рідною мовою, але й в органічному поєднанні її з національною історією та традиціями українського народу, перетвореними на інструмент подальшого національного відродження.

ВЗГ ХНУВС