415 першокурсників Харківського національного університету внутрішніх справ склали Присягу працівника поліції на вірність Українському народові. Серед них майбутні слідчі, фахівці підрозділів превентивної діяльності, боротьби з кіберзлочинністю та кримінального блоку.

У заходах взяли участь заступник Міністра внутрішніх справ України Вадим Троян, заступник Голови Національної поліції України Олексій Руденко, директор Департаменту оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Харківської обласної державної адміністрації Олексій Максимов, ректори Харківського національного університету внутрішніх справ попередніх років Олександр Бандурка (1992–2003; 2010–2012 рр.) та Сергій Гусаров (2012–2015 рр.), начальник ГУ НП в Харківській області Олег Бех, начальник Східного регіонального управління Державної прикордонної служби України Андрій Ігнатьєв, голова Харківської обласної організації Союзу юристів України Володимир Кривобок, голова регіонального офісу Консультативної місії ЄС у м. Харків Вернер Педерсен, начальник Державної гімназії-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус» Олексій Середа, ректор Університету культури (на громадських засадах) ХНУВС директор Харківської обласної філармонії Юрій Янко, Єпископ Харківський і Богодухівський Владика Митрофан, інші почесні гості, науково-педагогічний склад університету, курсанти, вихованці ліцею «Правоохоронець», рідні та близькі першокурсників.

На початку урочистостей присутні вшанували хвилиною мовчання патріотизм, мужність, вірність і героїзм тих, хто поклав своє життя за волю, єдність та незалежність України. І сьогодні сотні військових, правоохоронців та добровольців, ризикуючи своїм життям, захищають територіальну цілісність і єдність нашої держави, наше право жити у вільній та незалежній країні.

Відбулася церемонія складання Присяги. Курсанти поставили підпис під текстом Присяги та отримали жетон поліцейського.

Від імені Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова першокурсників привітав заступник Міністра Вадим Троян: «Від імені колегії Міністерства внутрішніх справ України і від себе особисто щиро вітаю вас із урочистою подією – складанням Присяги працівника поліції!

Сучасна поліція – це служба, що забезпечує головні принципи: безпеку, захист і права людини. Ми проводимо докорінну реформу системи МВС, втілюємо нові принципи державного сервісу у сфері правоохоронної діяльності. Її успіх і перемога залежать від усього суспільства і від вас зокрема.

Від вашої мотивації при виборі професії, рішучості, сили та сміливості залежить втілення в життя позитивних напрацювань та здобутків! І саме від того, які знання і навички ви здобудете під час навчання, залежить не тільки ваша кар’єра, а й майбутнє країни!

Це велика відповідальність і висока довіра!

Я радий вашому життєвому вибору. Нам потрібні енергійні, чесні, відверті та відкриті для громади поліцейські. Переконаний, що за будь-яких обставин ви залишитеся відданими Присязі, не зрадите правді, добру та честі.

Служіть і Захищайте!»

Від себе особисто Вадим Анатолійович додав: «Ви складаєте Присягу в переломний для нашої країни час, але реформи відбуваються й життя змінюється на краще. Я теж є випускником Харківського національного університету внутрішніх справ. 22 роки тому, як і ви, стояв на цьому плацу і складав Присягу. Дуже хвилювався, як і ви сьогодні. Я знаю, що курсант, який обрав професію поліцейського – романтик в душі, яким був і я. Точно знаю, що вами керує не жага слави, а бажання служити і захищати. Захищати наш народ і нашу державу від зовнішнього та внутрішнього ворога. Не забувайте про свою мету! Служіть віддано і чесно! Слава Україні!»

Від імені голови Харківської обласної державної адміністрації першокурсників привітав директор Департаменту оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Олексій Максимов: «Протягом ста років на Харківщині готують українських поліцейських. Пишайтеся, що ви навчаєтеся у виші зі славними традиціями! Чесно і віддано служіть нашій державі, захищайте український народ! Наші співвітчизники дали нам великий аванс своєї довіри. Необхідно зробити все можливе, щоб цю довіру  виправдати!»

Поздоровив першокурсників із визначною подією в житті заступник Голови Національної поліції України Олексій Руденко: «Присяга складається на все життя. Завжди пам’ятайте її слова і ніколи не зраджуйте своєму життєвому вибору! Нехай вашим дороговказом будуть чесність, людяність, справедливість і закон!»

Відбулося вручення нагород працівникам університету. Державні нагороди отримали поліцейські – учасники бойових дій, які брали участь в антитерористичній операції в Донецькій та Луганській областях. Відомчими відзнаками заохочено працівників вишу за високий професіоналізм у підготовці висококваліфікованих фахівців для правоохоронних органів України та з нагоди відзначення Дня захисника України. Нагороди вручили заступник Міністра внутрішніх справ України та заступник Голови Національної поліції України.

Зі словами вдячності до керівного, науково-педагогічного складу університету, офіцерів курсової ланки від імені курсантів-першокурсників звернувся Данило Олениченко. Він запевнив, що кожний, хто сьогодні склав Присягу, зробив свій професійний вибір на все життя. Відданість обраній справі, закон, честь і порядок для всіх першокурсників – надійний дороговказ у службі та в повсякденному житті. Також він запропонував покласти квіти до пам’ятника правоохоронцям, які загинули під час виконання службових обов’язків.

З настановами до першокурсників звернувся ректор університету Валерій Сокуренко: «Бережіть добре ім’я курсанта Харківського національного університету внутрішніх справ, примножуйте славу наших ветеранів, виправдовуйте очікування викладачів і командирів, усіх, хто сприятиме вашому професійному становленню. Будьте чесними, сміливими, гуманними. Нехай вам щастить у службі та особистому житті! Служіть так, щоб вас поважали люди та оберігав Господь Бог! Слава Україні!»

Благословив курсантів на вірну службу та захист нашої держави Єпископ Харківський і Богодухівський Владика Митрофан, окропивши їх святою водою.

Завершились урочистості виступами колективу художньої самодіяльності університету, підрозділів Почесної варти та ансамблю барабанщиць. Свої вміння продемонстрували працівники Управління Корпусу оперативно-раптової дії ГУНП в Харківській області.

Всі присутні на заходах оглянули бойову та спеціальну техніку, зразки озброєння та спеціального обладнання підрозділів Національної поліції України, Національної Гвардії України та Державної прикордонної служби.

Батьки і рідні першокурсників ознайомилися з територією університету, навчальною базою та гуртожитками.

Відбулося спілкування заступника Міністра внутрішніх справ України Вадима Трояна, заступника Голови Національної поліції України Олексія Руденка та ректора університету Валерія Сокуренка з представниками засобів масової інформації.

ВЗГ ХНУВС