Професор кафедри адміністративної діяльності поліції Харківського національного університету внутрішніх справ доктор юридичних наук, професор, підполковник поліції Ольга Безпалова та завідувач науково-дослідної лабораторії кандидат юридичних наук, доцент, підполковник поліції Костянтин Бугайчук взяли участь у першому спеціалізованому Всеукраїнському науково-практичному семінарі «Забезпечення правопорядку на території проведення операції об’єднаних сил», який відбувся на базі Маріупольського державного університету.

Семінар був організований та проведений під керівництвом першого заступника Голови Національної поліції України генерала поліції другого рангу В’ячеслава Аброськіна, який очолював поліцію Донеччини в 2014–2017 роках.

Цей науковий захід  об’єднав 450 учасників з усіх куточків країни. До обговорення проблемних питань долучилися представники Національної гвардії України, командування ООС, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державної прикордонної служби, Служби безпеки України та науково-педагогічні представники 11 вищих навчальних закладів МВС і Міноборони України.

Серед головних питань семінару – координація всіх підрозділів, які несуть службу в зоні проведення операції Об’єднаних сил, взаємодія з громадами, забезпечення прав і свобод громадян, законності та правопорядку в державі в умовах ведення гібридної війни, протидія діяльності незаконних збройних формувань, проведення гуманітарного розмінування, особливості здійснення досудового розслідування та забезпечення публічного порядку на території ООС.

На початку семінару до присутніх звернувся перший заступник Голови Національної поліції України В’ячеслав Аброськін, який у своїй доповіді зазначив, що наразі Україна має позитивний досвід роботи поліції з протидії тероризму та забезпечення безпеки громадян під час бойових дій. Він був напрацьований на Донеччині та Луганщині методом проб та помилок. Сьогодні Україна має стати державою, що здатна захистити свої кордони та забезпечити мир не тільки на своїй території, але й у європейському регіоні. Це вимагає коригування функцій правоохоронних органів, упровадження нових критеріїв оцінки роботи правоохоронців та відповідного законодавчого підґрунтя.

ВЗГ ХНУВС