Завідувач науково-дослідної лабораторії з проблем протидії злочинності Костянтин Бугайчук та професор кафедри адміністративної діяльності поліції Ольга Безпалова під час роботи Всеукраїнського науково-практичного семінару «Забезпечення правопорядку на території проведення операції об’єднаних сил» відвідали ГУНП в Донецькій області. Учасникам семінару було презентовано інноваційну систему безпеки Донецької області – Єдиний аналітичний сервісний центр (UASC) та мобільний додаток «Поліція 102». З роботою Єдиного аналітичного сервісного центру познайомив один із розробників, а нині начальник Управління кримінального аналізу Національної поліції України Денис Пефтієв. 

Запуск Єдиного аналітичного сервісного центру відбувся у січні 2016 року. Створення центру, аналогів якому на той час не було на території України, відбулося в результаті ефективної співпраці МВС, обласної та міської ради, представників бізнес-структур, громадськості. Нещодавно аналогічний центр розпочав роботу у Дніпрі.

Концепція UASC покликана створити умови, за яких мешканці міст та області відчуватимуть себе в безпеці завдяки поєднанню комплексного та стратегічного підходів, світовим технологічним досягненням. Діяльність цього центру базується на роботі інтелектуальних відеокамер та акумуляції усіх дзвінків по Донецькій області до єдиного колл-центру. Це дозволяє забезпечити цілодобовий контроль за станом правопорядку на території Донецької області, своєчасно виявляти та фіксувати правопорушення, забезпечити використання сучасних технологій для управління безпекою міста. Результатом запуску цього проекту є поєднання безпеки та комфорту, створення умов для соціальної захищеності громадян за допомогою розвиненої інфраструктури та інноваційних технологій відповідно до стандартів майбутнього.

Денис Пефтієв розповів, що всього на території Донецької області працює 103 відеокамери: «Це не лише камера, це – потужний комплекс програмного забезпечення, який дозволяє розпізнавати та ідентифікувати майже будь-який об’єкт. Це розпізнавання осіб, будь-яких об’єктів. Без участі людини програма опрацьовує всю відео- та аудіоінформацію, яка надходить, та видає диспетчеру тривожні моменти, на які потрібно зреагувати. Наприклад, якщо камера «почує» постріл. Це дозволяє більш оперативно реагувати на зміну оперативної обстановки». Серед інших функцій UASC – проведення аналізу автомобіля за п’яти різними характеристиками: марка, модель, колір, державний номер, перевірка реєстраційних даних. За 9 місяців 2018 року камери інтелектуального відеоспостереження спрацювали понад 33 тисячі разів. Затримано 38 викрадених автомобілів. 

 Для вдосконалення засобів комунікації з поліцією додатково створено програмне забезпечення «Поліція 102». Воно є програмною платформою для побудови сучасного засобу комунікації між поліцією та громадою, надання громадянам необхідної інформації та отримання ними допомоги. Додаток функціонує на території Донецької та Закарпатської областей і передбачає екстрений зв'язок з поліцією, повідомлення про подію з додаванням медіафайлів. Він дозволяє покращити взаємодію з населенням та мінімалізує час для надання допомоги. 

Зазначений додаток не позиціонується як повна заміна класичного звернення громадян на лінію 102, а надає лише додатковий засіб комунікації між поліцією та інформаційно-активною частиною населення.

Основні функції мобільного додатку «Поліція 102» такі: екстрений виклик, повідомлення про правопорушення, перевірка номера автомобіля за розшуковими базами даних, історія активності користувача, новини поліції, інформація про додаток, вибір мови під час користування програмним забезпеченням.

Перший заступник Голови Національної поліції В’ячеслав Аброськін зазначив, що, на відміну від інших аналогічних додатків, персональні дані громадян надійно захищені. Відомості, отримані за допомогою вказаного програмного забезпечення, використовуються в рамках глибокої аналітики неструктурованих даних UASC. Ядро програмного забезпечення знаходиться на серверах UASC Головного управління Національної поліції в Донецькій області, у зв’язку з чим дані, що генеруються програмним забезпеченням, зберігаються на вказаних серверах без використання хмарних технологій. Зазначений підхід унеможливлює витік або інше використання інформації про користувачів та їх дії третіми особами та приватними компаніями.

ВЗГ ХНУВС