З нагоди відкриття ІX Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка у Сумській філії Харківського національного університету внутрішніх справ проведено круглий стіл «Сучасна мовна політика в Україні». Під час таких науково-освітніх заходів студенти набувають нових знань з окремих аспектів мовознавства та удосконалюють власне вміння ефективно комунікувати, що допоможе їм у подальшому професійному зростанні. Спікером круглого столу виступила професор кафедри гуманітарних дисциплін Валентина Василенко.

Під час заходу студенти обговорили найбільш суперечливі положення Законопроекту «Про забезпечення функціонування української мови як державної»,  що покликаний захистити права українських громадян на отримання інформації та послуг державною мовою, наповнити державний статус української мови реальним змістом та підтримати українську мову як один з найважливіших чинників української ідентичності, національної безпеки та державної єдності. Учасники семінару обговорили також питання гнучкості двомовної освіти.

Майбутні правоохоронці висловили своє ставлення до мовних конфліктів з різними національними меншинами, проаналізували причини цього явища, визначили особливості застосування мови нацменшин.

Модератор заходу Олег Бурлака, розмірковуючи про мовну ситуацію в Україні, зауважив, що мовна політика України повинна бути більш жорсткою щодо функціонування державної мови в освіті. Студенти були переконані, що знання державної мови та покращення рівня володіння нею необхідне всім громадянам України.

ВЗГ ХНУВС