У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбулися тактико-спеціальні навчання з особовим складом. Відпрацьовувалися дії поліцейських щодо забезпечення публічної безпеки і порядку під час виборчого процесу. Розпочалися навчання із загальної фази – супроводження колон мітингувальників – мирної колони та агресивно налаштованої. Відпрацьовувалася тактика дій забезпечення безпеки за «Скандинавською моделлю». Опанувати дії поліцейських під час супроводу колон, локалізації групових порушень курсантам університету допомагали працівники Національної поліції (патрульної поліції та групи превентивної комунікації («Поліція діалогу»), підрозділи поліції особливого призначення), Державної служби з надзвичайних ситуацій із залученням спеціальної техніки.

Дії працівників поліції в інших ситуаціях, які можуть виникнути під час виборчого процесу, відпрацьовувалися курсантами на різних навчальних майданчиках. 15 локацій, розташованих на території вишу, моделювали ситуації та дії, які поліцейські повинні вчинити за наявних обставин. Під час проведення тактико-спеціальних навчань працювали наступні навчальні майданчики: «Здійснення агітації в день проведення голосування»; «Дії поліцейського при отриманні інформації щодо закладення вибухового пристрою на виборчій дільниці»; «Навички використання протипожежного обладнання»; «Дорожньо-транспортна пригода (зіткнення авто); порушення публічної безпеки і порядку на території виборчої дільниці»; «Дії поліцейського при отриманні інформації про скоєння вбивства біля виборчої дільниці»; «Складання поліцейським адміністративного протоколу за порушення виборчого законодавства»; «Незаконний обіг наркотичних речовин – оперативно-розшукова протидія розповсюдженню «Spice»»; «Тактика опитування особи, яка потенційно становить небезпеку (має при собі зброю, при вході на виборчу дільницю)»; «Первинний огляд постраждалого, допомога у разі непритомності та відсутності дихання та серцебиття»; «Крадіжка майна з автомобіля біля виборчої дільниці № 27 м. Харків»; «Показове судове засідання»; «Робота оперуповноважених карного розшуку відділу поліції по збору інформації на місці вчинення тяжких тілесних ушкоджень»; «Підкуп виборця та фотографування результатів волевиявлення виборців»; «Огляд мобільного терміналу та вилучення даних». Для забезпечення роботи навчальних майданчиків були залучені також фахівці підрозділів ГУНП в Харківській області – патрульні поліцейські, працівники кримінальної поліції, вибухотехнічної лабораторії, слідчі, кінологи, фахівці Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру.

За словами ректора Харківського національного університету внутрішніх справ генерала поліції третього рангу Валерія Сокуренка такі заходи допомагають курсантам набути необхідного практичного досвіду для виконання оперативно-службових завдань, відповідно до спеціалізації. Під час забезпечення публічної безпеки і порядку при спробах організації акцій протестів і масових заворушень навчання дають змогу відпрацювати взаємодію різних органів і відомств в екстремальних умовах під єдиним керівництвом. «Керівництвом Міністерства внутрішніх справ України та Національної поліції багато уваги приділяється практичній складовій навчального процесу, – наголошує Валерій Васильович. – І тактико-спеціальні навчання наближають до реальних подій, будь то охорона громадського порядку, боротьба зі злочинністю чи превентивна діяльність. Курсанти повинні відпрацювати алгоритм дій у кожній реальній ситуації».

У рамках проведення навчань також було прочитано лекцію для особового складу вишу «Конституційно-правові засади виборів Президента України та народних депутатів України».

ВЗГ ХНУВС