У Харківському національному університеті внутрішніх справ пройшла Всеукраїнська науково-практична конференція «Актуальні питання протидії кіберзлочинності та торгівлі людьми» за участі начальника Департаменту кіберполіції Національної поліції України Сергія Демедюка, начальника Управління кримінального аналізу Національної поліції України Дениса Пефтієва, національного спеціаліста проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні Ангеліни Бірюкової.

Відкрив конференцію ректор Харківського національного університету внутрішніх справ, заслужений юрист України, доктор юридичних наук, професор, генерал поліції третього рангу Валерій Сокуренко. У своєму виступі він зазначив, що протидія кіберзлочинності та торгівлі людьми є сьогодні одним з першочергових завдань, яке стоїть перед правоохоронними органами усього світу. Практика засвідчує, що обидва названі напрями злочинної діяльності постійно розвиваються, та часто перетинаються, оскільки для вчинення злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми, все частіше застосовуються інформаційні технології.

Сергій Демедюк у своєму виступі наголосив, що питання кібербезпеки є актуальними на всіх напрямах діяльності Національної поліції України. Це й торгівля людьми, наркотиками, вбивства, крадіжки, операції з криптовалютами та багато іншого. Проте результативність у подоланні усіх цих явищ залежить не лише від поліції, але й від небайдужості, спостережливості людей, їх готовності співпрацювати з правоохоронними органами. Це дозволить запобігати злочинам та розкривати їх на більш ранніх етапах. Сьогодні майже усі злочини скоюються з використанням ІТ-технологій, застосовуючи найсучасніші досягнення та можливості інтернет-мережі. Тому Департамент кіберполіції надає допомогу усім підрозділам поліції, щоб допомогти у розкритті будь-яких видів злочинів.

Національний спеціаліст проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні Ангеліна Бірюкова зазначила, що організація, яку вона представляє, приділяє багато уваги наданню допомоги у протидії кіберзлочинам, які поширюються в усьому світі. Це не тільки проведення спеціальних тренінгів, але й матеріальна допомога. Один із класів ХНУВС за допомогою ОБСЄ був обладнаний сучасними потужними комп’ютерами, які дають можливість фахівцям ОБСЄ проводити заняття та тренінги для фахівців Департаменту з протидії торгівлі людьми, для кіберполіцейських. Також техніка використовується у навчальному процесі для підготовки майбутніх кіберполіцейських.

Начальник Управління кримінального аналізу Національної поліції України Денис Пефтієв розповів учасникам заходу про використання інструментів кримінального аналізу у розкритті злочинів. Він презентував комплексну систему реагування, яка є спільною розробкою Національної поліції України та фахівців у сфері ІТ-технологій. Ця система об’єднує роботу усіх служб регіону для підвищення оперативності та результативності дій правоохоронців у розкритті будь-яких злочинів.

Із доповіддю на тему «Запровадження відкритих реєстрів сексуальних злочинів як один із методів протидії сексуальним злочинам проти дітей» виступив член-кореспондент Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор Сергій Гусаров.

Тема конференції викликала велику зацікавленість у наукових колах та серед практиків-правоохоронців. 147 науковців та практичних працівників з усієї країни, а також з іноземних держав взяли участь в її роботі. Серед них – представники ОБСЄ, Національної поліції України, Міністерства соціальної політики України, Інтернет-асоціації, прокуратури України, Київських і Харківських установ проведення судових експертиз, обласних державних адміністрацій, Харківської міської ради, приватного сектору, Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, Національної академії прокуратури України, Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, Харківського національного університету радіоелектроніки, Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», Національного аерокосмічного університету ім. М. Є. Жуковського «ХАІ», Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Університету банківської справи, Харківського національного економічного університету імені С. Кузнеця, Ужгородського національного університету, усіх закладів вищої освіти МВС України зі специфічним умовами навчання, адвокатури, шкіл міста Харкова і області, правозахисних та громадських організацій та інших.

Учасники конференції дійшли висновку, що сьогодні боротьба зі злочинністю, і, зокрема, зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, неможлива без налагодження взаємодії з Департаментом кіберполіції. Аналітичне супроводження цього процесу може забезпечити Управління кримінального аналізу.

Тези доповідей, які надійшли від учасників конференції, опубліковані у збірнику. Їх отримали всі учасники наукового заходу.

ВЗГ ХНУВС