У Харкові відбулася VІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Сучасні проблеми фінансового моніторингу», співорганізатором якої виступив Харківський національний університет внутрішніх справ. Конференція була спрямована на обмін науковими поглядами й практичним досвідом у сфері фінансового моніторингу фахівцями та іншими представниками наукової та професійної спільноти з питань забезпечення легалізації доходів та фінансової безпеки, протидії тіньовій економіці, фінансування тероризму. На пленарному засіданні з доповіддю «Актуальні питання підготовки фахівців з протидії економічним злочинам» виступив академік Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України, ректор Харківського національного університету внутрішніх справ 1992-2003, 2010-2012 рр. Олександр Бандурка. Під час виступу він акцентував увагу на важливості підготовки фахівців з протидії економічним злочинам та розповів присутнім, що у ХНУВС впроваджено освітні програми «Фінанси, банківська справа та страхування» (Фінансова безпека та фінансові розслідування), в якій вже враховано сучасні запити та вимоги до фахівців сфери фінансової безпеки. Окрім професійних знань майбутні захисники фінансових інтересів отримають на бакалаврському та магістерському рівнях знання з права та ІТ-технологій, що стосуються сфери фінансово-економічної безпеки та фінансових розслідувань.

Завідувач кафедри економіки та фінансів Оксана Маковоз виступила з доповіддю «Захист результатів інвестиційної діяльності суб’єктів господарювання як забезпечення фінансової безпеки держави», в якій охарактеризувала сучасні проблеми підвищенням рівня злочинності у сфері фінансів, ризики та загрози фінансовій безпеці держави та суб’єктам господарювання, які формують грошово-кредитну, бюджетну, податкову, валютну, банківську, інвестиційну, митно-тарифну, розрахункову та фондову системи.

Під час наукової дискусії учасники конференції зазначили, що ефективно протидіяти викликам фінансовій безпеці України можна лише за умови функціонування системи превентивних заходів, завчасного виявлення та усунення загроз у сфері публічних фінансів, а також запобігання їх виникненню в майбутньому. При проведенні фінансового моніторингу слід використовувати ризик-орієнтований підхід, верифікацію суб’єктів фінансового моніторингу слід робити тільки до моменту виконання операції, гармонізувати питання використання електронного підпису при складанні та поданні фінансових звітів, а також оптимізувати систему показників  моніторингу, які дозволять виявляти сумнівні операції та вживати заходів для зменшення потенційних ризиків.

ВЗГ ХНУВС