Кафедрою соціально-економічних дисциплін Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ проведено засідання студентського наукового гуртка «Актуальні проблеми розвитку національної економіки в умовах глобалізації». У засіданні взяли участь студенти 1–3 курсів, завідувач кафедри соціально-економічних дисциплін Олена Лук’янихіна, доцент кафедри соціально-економічних дисциплін Людмила Парфентій.

Тема засідання наукового гуртка є надзвичайно актуальною. Зростання показників економічної злочинності та криміналізація практично усіх сфер господарської діяльності стримує розвиток ринкових відносин в Україні, загрожуючи національним інтересам і національній безпеці держави, підриває довіру громадян до демократичних інститутів і цінностей. Податкова злочинність є одним з найбільш небезпечних видів економічної злочинності, що відзначається надзвичайно високим рівнем і латентністю, коефіцієнтами злочинної діяльності та активності, має стійку тенденцію до поширення у тяжких формах і значних обсягах і являє собою основне джерело відтворення тіньової економіки України.

Із доповіддю на тему «Податкова злочинність в Україні: сучасний рівень і наслідки для економіки» виступила студентка 2 курсу Маргарита Ковальчук (науковий керівник Парфентій Л.А.). Доповідь викликала жваве обговорення серед студентів-гуртківців. Наприкінці засідання було підбито підсумки та зроблено висновки про те, що податкова злочинність як особливе соціально-правове явище характеризується специфічною структурою щодо географії, поширення за рівнями податкової системи, видами податків і зборів, сферами економіки та способами вчинення. Масовість ухилення від оподаткування в Україні, характер цього явища, тенденції та інші характеристики свідчать про те, що податкова злочинність за сучасних умов перетворюється на одну із вагомих загроз національній безпеці України.

Сумська філія ХНУВС