У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбулася VII Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні проблеми правового, економічного та соціального розвитку держави». У конференції взяла участь Голова Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична. Звертаючись до присутніх, Юлія Олександрівна зазначила, що попри запроваджений у регіоні воєнний стан, корегування у повсякденне життя харків’янам вносити не потрібно. «Усе працює в штатному режимі: аеропорти, вокзали, заклади харчування та вся інфраструктура. Ми не дозволимо нікому розхитувати тут мир. Усе в регіоні під контролем. Зробимо так, щоб усі харків’яни відчували себе в безпеці та захищеними», – підкреслила Юлія Світлична. Вона повідомила, що зараз усі служби регіону працюють у посиленому режимі. «Мені особливо приємно сьогодні знаходитися в цих стінах. Це консолідує всіх тих, хто буде правоохоронцями, всіх тих, хто зараз знаходиться на службі у держави, всіх тих, хто координує діяльність на території регіону – для того, щоб стабільна ситуація залишалася на Харківщині й надалі. Я бажаю вам завжди гідно служити державі, бажаю вам, щоб ви ніколи не схибили», – зазначила голова ХОДА, звертаючись до майбутніх правоохоронців.

Також Юлія Світлична передала державні нагороди ректору Харківського національного університету внутрішніх справ, доктору юридичних наук, професору генералу поліції третього рангу Валерію Сокуренку. Указом Президента України йому було присвоєно звання «Заслужений юрист України». Почесне звання «Заслужений працівник освіти України» присвоєно завідувачу кафедри адміністративного права і процесу, доктору юридичних наук, професору, полковнику поліції Олені Салмановій, орден «За заслуги» ІІІ ступеня отримав проректор університету кандидат юридичних наук Олександр Бакумов. Як зазначив ректор університету, «це високе визнання тієї роботи, служби та діяльності, яку проводить Харківський національний університет внутрішніх справ. Минулого року ми відзначили 100-річчя з початку підготовки правоохоронних кадрів на харківській землі. Це було 30 листопада. Сьогодні – 101 річниця. Наступного року буде 25 років, коли наш виш діє як університет. Усі покоління зробили внесок для отримання цих нагород».

Розпочалася робота конференції. Відкриваючи науковий захід, Валерій Сокуренко, висловив упевненість, що під час конференції її учасниками будуть сформульовані цікаві та плідні ідеї, які матимуть значення для вирішення актуальних проблем правового, економічного та соціально-культурного розвитку нашої держави.

У конференції взяли участь фахівці закладів вищої освіти Білорусі, зокрема, Брестського державного університету імені О.С. Пушкіна та Академії МВС Республіки Білорусь, представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста (Туреччина), Норвезького поліцейського університетського коледжу, регіонального представництва Консультативної місії Європейського Союзу (Великобританія). Також серед учасників конференції фахівці з різних міст України – Дніпра, Миколаєва, Рівного, Житомира, Запоріжжя, Києва, Тернополя, Львова, Донецька, Сум, Харкова.

Тези доповідей надіслали 180 науковців, які представляють такі навчальні заклади, як Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Національна академія внутрішніх справ, Запорізький національний університет, Національна академія Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького, Національний університет кораблебудування ім. адмірала Макарова, Національний університет «Львівська політехніка», вищі навчальні заклади МВС України – Дніпропетровський та Донецький державні університет внутрішніх справ.

Серед учасників конференції – працівники Головного територіального управління юстиції у Харківській області, ГУНП в Харківській області, Секретаріату Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Управління боротьби зі злочинами, пов’язаним з торгівлею людьми, Головної інспекції Служби безпеки України, Управління забезпечення прав людини Національної поліції України.

Одним із основних завдань сучасної держави є реалізація ефективної правової, економічної, соціальної та культурної політики, спрямованої, насамперед, на потреби громадян. Україна сьогодні знаходиться у непростій геополітичній ситуації, щодня доводячи своє право на власний вибір шляхів розвитку. Триває складний процес реформування всієї правової системи та її адаптації до нових соціально-політичних та економічних умов. Відбуваються доленосні реформи в усіх сферах буття нашого народу. Започатковані в Україні правова та судова реформи, економічні та соціокультурні перетворення мають базуватися на сучасних теоретичних і методологічних засадах, тобто потребують комплексного, фундаментального аналізу, наукового обґрунтування й визначення стратегії.

Конференція відбувалася та такими напрямами: державний суверенітет України. Безпека та правопорядок; правові та організаційні проблеми протидії злочинам правоохоронними органами; економічна безпека держави та суб’єктів господарювання; гуманітарні аспекти соціального розвитку держави.

У тезах, підготовлених науковцями до конференції, здійснено спробу визначення проблем реформування правоохоронної системи України; теоретичних проблем розвитку окремих елементів правової системи України; соціально-економічних та культурних засад гуманітарного розвитку України як необхідних передумов реалізації потенціалу кожного її громадянина; особливостей формування сучасної правової системи України відповідно до міжнародних, зокрема європейських правових стандартів; концептуальних засад забезпечення державної безпеки; шляхів реформування правоохоронних органів та специфіки їхньої діяльності щодо протидії правопорушенням; покращення забезпечення прав, свобод та законних інтересів громадян завдяки ефективному функціонуванню правової системи; питання освітньої підготовки поліцейських до дій у професійному конфліктному просторі; ролі та місця людини, громадянина у політичному, економічному та соціокультурному житті країни.

ВЗГ ХНУВС