На базі Харківського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України доцент кафедри криміналістики та судової експертології факультету № 1 Харківського національного університету внутрішніх справ підполковник поліції Тетяна Матюшкова та начальник відділу вибухово-технічних та пожежно-технічних досліджень Харківського НДЕКЦ МВС України майор поліції Максим Куча провели бінарні практичні заняття з курсантами випускних навчальних груп Ф1-15-401 – Ф1-15-404 в рамках дисципліни «Особливості тактики проведення окремих слідчих дій».

З урахуванням положень Наказу МВС України "Про затвердження Інструкції про поводження з вибуховими матеріалами в органах і підрозділах внутрішніх справ України", під час практичних занять були відпрацьовані особливості огляду місця події у ситуації виявлення вибухонебезпечних предметів, матеріалів, речовин і слідів їхнього застосуванн.я

Зокрема, увага акцентувалася на заходах безпеки та особливостях взаємодії слідчого як керівника слідчо-оперативної групи, зі спеціалістами в галузі проведення спеціальних вибухотехнічних робіт при виявленні, описі, вилученні й пакуванні вибухових матеріалів. Також докладно розглянуто умови зберігання й транспортування вибухонебезпечних предметів, матеріалів і речовин та взаємодія слідчого з експертами при підготовці та проведенні експертиз вибухових матеріалів, дактилоскопічних і молекулярно-генетичних експертиз.

Викладення навчального матеріалу супроводжувалось наведенням прикладів зі слідчої та експертної практики й демонстрацією екземплярів вибухових пристроїв промислового та саморобного виготовлення, вибухових речовин і засобів їх ініціювання з натурної інформаційно-довідкової колекції Харківського НДЕКЦ МВС України.

Кожен курсант мав можливість наглядно ознайомитися з окремими зразками колекції, технічними засобами їх виявлення та знешкодження, а також засобами належного упакування.

Бінарні практичні заняття проведені за сприяння директора Харківського НДЕКЦ МВС України Станіслава Перліна, який взяв участь в одному із занять і ознайомив курсантів зі структурою експертного центру, можливостями експертних досліджень, що проводяться відповідно до Наказу МВС України № 591 від 17.07.2017 р. «Про затвердження Інструкції з організації проведення та оформлення експертних проваджень у підрозділах Експертної служби Міністерства внутрішніх справ України».

ВЗГ ХНУВС