Курсанти та працівники факультету № 4 (кіберполіції) Харківського національного університету внутрішніх справ взяли участь у воркшопі на тему «Кіберпростір – альтернативний світ спілкування сучасної молоді: інформаційна безпека у цифровому світі». Захід було організовано Головним територіальним управлінням юстиції у Харківській області на базі Харківського правого клубу «PRAVOKATOR» у рамках реалізації загальноукраїнського правопросвітницього проекту «Я маю право!».

Учасниками заходу стали практикуючі юристи та психологи, науковці, освітяни, представники громадських організацій, студенти тощо. Харківський національний університет внутрішніх справ представляли курсанти 1–3 курсів факультету № 4 разом із фахівцем факультету лейтенантом поліції Олександром Карачевцевим та старшим викладачем кафедри кібербезпеки майором поліції Олексієм Рвачовим.

Під час обговорення головної теми заходу особливу увагу учасники приділили такому негативному явищу, як кібербулінг. Були розглянуті форми кібербулінгу, причини його виникнення та методи профілактики, обговорено закордонний досвід боротьби з цим негативним явищем.

Олексій Рвачов розповів про можливі дії Національної поліції України в разі звернення громадян із заявами про вчинення відносно них насильства у формі кібербулінгу та які існують механізми припинення кіберцькування. Також він поділився власним досвідом щодо проведення профілактичних та просвітницьких заходів серед учнів навчальних закладів Харкова та Харківської області.

Учасники розробили рекомендації щодо того, як мінімізувати ризик потрапляння до кібербулінгу, та що роботи, якщо особа стала жертвою кібербулінгу.

Учасники дійшли згоди, що булінг, у тому числі кібербулінг, є психологічною проблемою, а його поширення обумовлюється соціально-психологічними процесами, що відбуваються в суспільстві. Основною формою протидії будь-якій формі булінгу є проведення просвітницької роботи серед дітей, їх батьків, дорослих, викладачів навчальних закладів тощо. Такі заходи повинні проводитися не тільки на локальному рівні. Вони вимагають запровадження комплексної загальнодержавної програми профілактики. Ця проблема не може бути повністю подолана, може бути лише зменшено рівень її поширення у суспільстві та негативних наслідків.

ВЗГ ХНУВС