У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбулося відкриття І етапу проекту «Step Up: школа для активних підлітків». У заході взяли участь проректор університету доктор юридичних наук, професор Михайло Бурдін, консультант ЮНІСЕФ Ольга Климовська, керівник проекту Марина Ладиженська, інспектор відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності ГУНП в Харківській області Костянтин Шеремет, ментор команди у рамках проекту «UPSHIFT Україна» доцент кафедри соціальної і гуманітарної політики Харківського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України кандидат наук з державного управління Олег Кулініч, науковий керівник проекту «Step Up: школа для активних підлітків» викладач кафедри криміналістики та судової експертології ХНУВС кандидат юридичних наук Юлія Заболотна, школярі – учасники проекту та ін.

Відкриваючи захід, Михайло Бурдін зазначив, що участь курсантів та працівників вишу в такому проекті, є надзвичайно важливою і корисною справою. Одним із головних завдань поліцейського є комунікація з населенням та налагодження партнерських стосунків, а також це ефективна профілактична робота з підлітками, яка допомагає запобігти правопорушенням.

Усі присутні побажали учасникам проекту нових знань, яскравих вражень та цікавих зустрічей, щоб навички, які учасники отримають під час проекту, знадобилися у житті, щоб вони знайшли багато нових і вірних друзів, і пам’ятали, що завжди можуть змінити своє життя на краще.

Нагадаємо, що Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) за підтримки Європейського Союзу представив у Харкові проект «UPSHIFT Україна», спрямований на розвиток професійних навичок підлітків та молоді. У рамках цього проекту команда, у складі якої курсанти 3 курсу факультету № 1 Харківського національного університету внутрішніх справ Юлія Синявська, Віталій Найда та студент 3 курсу Харківського національного медичного університету Іван Панаско, представили свій проект «Step Up: школа для активних підлітків». Він був визнаний одним із кращих і отримав грант на реалізацію 60 тис. грн.

Працюючи над реалізацією проекту, команда провела зустрічі з учнями шкіл, під час яких школярів знайомили з проектом, його цілями та завданнями й запрошували їх взяти участь. Курсанти відвідали школи – ХЗОШ № 70, ХЗОШ № 113, ХЗОШ № 88 ім. О. Г. Зубарєва, ХГ № 178 «Освіта», а також провели зустрічі з керівництвом цих навчальних закладів та передали ХСШ № 15, ХСШ № 66 інформаційні афіші проекту.

Серед школярів, які виявили бажання взяти участь у проекті, було відібрано 15 найактивніших підлітків, які добре навчаються, беруть активну участь у громадському житті. Проект планується реалізувати протягом грудня 2018 р. – червня 2019 р. На І етапі проекту з учнями-волонтерами будуть проводитися заняття. Їх навчатимуть ефективній комунікації з соціально вразливими однолітками, психології, та іншим корисним навичкам.

Під час ІІ етапу проекту кожен з учасників школи повинен знайти для себе підшефного підлітка, й подальші заняття вони проходитимуть разом. Важкі підлітки – це діти, які відчувають труднощі у спілкуванні, наприклад, біженці, переселенці з окупованих територій Донбасу, ті, хто переїхав з іншого міста або школи тощо. Мотивувати та зацікавити важкого підлітка до участі в проекті допоможе можливість безоплатно отримати знання та навички з основ підприємництва, самооборони, першої домедичної допомоги, а також призи, які можна буде отримати під час проведення заходів. У перспективі можливе створення громадської організації, яка буде займатися питаннями соціалізації важких підлітків.

Заняття в рамках проекту проходитимуть на базі Харківського національного університету внутрішніх справ, в офісі проекту «UPSHIFT Україна», у школах, де навчаються підлітки.

Під час зустрічі школярі розповіли про себе, про те, чим зацікавила їх участь у проекті, а також отримали футболки з символікою та профорієнтаційну продукцію вишу. Для учасників заходу провели екскурсію по навчальному закладу. Вони оглянули аудиторії, де проходитимуть заняття, відвідали музей університету.

ВЗГ ХНУВС