Курсанти факультету № 3 разом із куратором старшим викладачем кафедри адміністративної діяльності поліції факультету № 3 Вікторією Макаренко відвідали виставку живопису, графіки та скульптури сучасних художників за підсумками конкурсу ім. Зінаїди Серебрякової «Портрет родини художника в інтер'єрі». Виставку презентовано в галереї «Мистецтво Слобожанщини» Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва.

Зінаїда Серебрякова створила кілька десятків робіт, де зображені її рідні – матуся, чоловік, діти, брати, сестри. Іноді, це сповнені глибокого психологізму портрети, частіше – картини та замальовки побутового характеру (серед найвідоміших – «За сніданком», «На терасі у Харкові», «Картковий будиночок»). Іноді художниця зображувала й себе серед рідних – у дзеркалі, за написанням картини. Інтер’єри тут – не умовний фон. Саме вони створюють атмосферу родинного затишку, налагодженого побуту, навіть у трагічному 1919 році, у голодному Харкові. Відчувається надзвичайна гармонія стосунків у цій родині, любов, яка панує у родинному колі.

В експозиції виставки були представлені не тільки завершені роботи, але й етюди – замальовки побутових ситуацій, які художники й не збиралися використовувати у подальшій творчості. Саме такі, «домашні» етюдники, надають особливу камерність атмосфері виставки. У галереї представлені графічні, живописні та скульптурні роботи, виконані в різних стилістичних манерах, у різні роки, з різними авторськими інтенціями, але об’єднані, в першу чергу, симпатією до зображуваних персонажів, що й не дивно, бо це рідні люди. Такі картини не створюються «на замовлення».

Крім конкурсних робіт, на виставці були представлені твори з приватних зібрань – «Feldman museum», Валерія Грубаря та Каріни Мовсесян (за сприяння «Вітальні на Дворянській»), С. В. Решетила, родин художників Побєдіних, М. Винокурової та ін.

Географія авторів – не тільки Харків та Харківська область (Балаклія, село Лиман на Зміївщині), але й Львів, Сєвєродонецьк, Дніпро, Чорноморськ, селище Ясіня Рахівського району Закарпатської області та ін.

Курсанти отримали величезне задоволення від виставки, зазначивши, що такі заходи підвищують культурний та освітній рівень кожної людини, відкривають нові сторінки вітчизняної історії та знайомлять з видатними постатями, які своєю творчістю прославляють Україну далеко за її межами.

ВЗГ ХНУВС