Представники Харківського національного університету внутрішніх справ взяли участь у VІ Студентській міжвузівській науково-практичній конференції «Україна в світових війнах ХХ ст.», яка відбулася на кафедрі українознавства Харківського національного університету радіоелектроніки і була присвячена 70-річчю перемоги у Другій світовій війні.

Цей захід було організовано колективом кафедри спільно з кафедрою соціально-гуманітарних дисциплін факультету права та масових комунікацій Харківського національного університету внутрішніх справ. Участь у конференції взяли молоді вчені, аспіранти, студенти вищих навчальних закладів Харкова, Києва, Івано-Франківська.

На пленарному засіданні прозвучали привітання від представників вищих навчальних закладів – виконуючої обов’язки завідувача кафедри українознавства ХНУРЕ, доцента В. Л.  Циганенко, декана факультету навчання іноземних громадян, професора М. А. Омарова, завідувача кафедри соціально-гуманітарних дисциплін ФПМК ХНУВС В. А. Греченка, професора кафедри біомедичної інженерії ХНУРЕ О. Г. Авруніна, доцента кафедри матеріалознавства в будівництві УПІ В. Л. Жулідова, доцента, докторанта кафедри стилістики Київського національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова І. Б. Іванової. 

У рамках конференції працювали три секції: «Лінгвістичні студії у ХХ ст.», «Історія української культури», «Україна у вогні світових війн ХХ ст.: історичні аспекти». Перша секція розглянула питання відображення військових подій ХХ ст. у творчості українських та зарубіжних митців, розвитку фронтового фольклору, військової термінології. Друга секція винесла на обговорення питання про мистецтво під час війни (кіно, музика, театр); вплив радянської пропаганди на українську культуру; наслідки війн ХХ ст. для української культури. Під час роботи третьої секції було розглянуто історичні події Першої та Другої світових війн. За матеріалами, наданими вченими,  видано збірник, до якого увійшли тези та доповіді 87 молодих вчених.

За результатами роботи конференції було визначено кращих доповідачів у кожній секції, серед яких були і студенти Харківського національного університету внутрішніх справ. Так,  доповіді студентів Л. Пістренко та А. Холдоєнко (керівник – доцент кафедри соціально-гуманітарних дисциплін факультету права та масових комунікацій ХНУВС, кандидат філологічних наук М. М. Щербіна) були визнані кращими у секції «Україна у вогні світових війн ХХ ст.: історичні аспекти».

У рамках конференції було проведено ще один захід – виставка моделей військової техніки часів Другої світової війни «Світ у мініатюрі», яка була презентована у музеї історії Харківського національного університету радіоелектроніки. На виставці було представлено моделі авіаційної та бронетанкової техніки Великобританії, США, Радянського Союзу, Німеччини, Фінляндії та сучасної техніки сил АТО Збройних Сил України. Авторами робіт було проведено цікаві екскурсії для студентів вищих навчальних закладів та учнів харківських шкіл. Вони розповіли про найбільш цікаві експонати, про історії їх створення, найбільші битви Другої світової війни, в яких вони показали себе якнайкраще, тощо.

Також під час роботи виставки проходив збір коштів для надання допомоги пораненим військовим АТО, які перебувають на лікуванні у Харківському військовому шпиталі. Організатори виставки також у день завершення виставки – 22 травня, провели аукціон, на якому деякі експонати виставки можна було придбати. Зібрані кошти також будуть передані на лікування бійців АТО.

 

ВЗГ ХНУВС