У Харківському національному університеті внутрішніх справ за підтримки Міністерства внутрішніх справ України, під егідою Кримінологічної асоціації України відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Актуальні проблеми кримінального права та кримінології у світлі реформування кримінальної юстиції».

У конференції взяли участь науковці, науково-педагогічні працівники, студенти, курсанти, слухачі, аспіранти, ад’юнкти, здобувачі вищих навчальних закладів України, Великої Британії, Швеції, США, Голландії, Білорусі, Казахстану, Польщі, а також працівники судових та правоохоронних органів.

Відкриваючи конференцію, ректор Харківського національного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук, член-кореспондент Національної академії правових наук України, заслужений юрист України Сергій Гусаров привітав учасників наукового зібрання, побажав плідної роботи та творчої наснаги, а також наголосив на актуальності реформування кримінальної юстиції в Україні, враховуючи зарубіжний досвід.

Президент Кримінологічної асоціації України, доктор юридичних наук, професор, академік Національної академії правових наук України Олександр Бандурка у своїй доповіді акцентував увагу на питаннях судової реформи та принципі невідворотності відповідальності як основи системи протидії злочинності.

За словами начальника кафедри кримінального права та кримінології факультету підготовки фахівців для підрозділів слідства, доктора юридичних наук, професора Олексія Литвинова, така конференція відбувається вчетверте, але її особливість полягає в тому, що уперше вона мала такий масштаб. В ній взяли участь не тільки досвідчені науковці, але й курсанти, студенти, слухачі магістратури, які мають власний погляд на питання реформування кримінальної юстиції. Крім того, вчений зазначив, що процеси розбудови в Україні правової держави відбуваються в складних соціально-політичних умовах. Зростання рівня злочинності та підвищення криміногенної напруги випробовують на міцність усю систему вітчизняної кримінальної юстиції, перевіряють досконалість українського законодавства у сфері протидії злочинності та боротьби із нею, вимагають професіональних і рішучих дій від суб’єктів, відповідальних за підтримання правопорядку в усіх сферах.

Також участь у конференції взяли представники закордонних установ і організацій, представники місії ОБСЄ в Україні, які мають нагоду поділитися власним баченням реформ та їх подальшим впровадженням.

Під час пленарного засідання конференції спостерігач Організації з безпеки та співробітництва в Європі, представник Спеціальної моніторингової місії в Україні Джеймс Сперос у своєму виступі зазначив, що він підтримує реформи, які відбуваються в Україні і завжди радий поділитися власним досвідом, адже у минулому він поліцейський, і з багатьма питаннями, які сьогодні вирішуються в Україні, він знайомий безпосередньо.

Продовження роботи науково-практичної конференції відбувалося у чотирьох секціях: «Актуальні теоретичні та прикладні проблеми кримінального права» (секція 1); «Сучасні теоретичні та прикладні проблеми кримінології» (секція 2); «Актуальні проблеми кримінальної юстиції» (секція 3); «Актуальні питання правоохоронної діяльності очима молодих дослідників» (секція 4).

Під час роботи секційних засідань учасники здійснили комплексний кримінально-правовий аналіз актуальних проблем Загальної та Особливої частин кримінального законодавства, теорії кримінального права і практики його застосування, пошук рішень з актуальних питань протидії злочинності, запобігання злочинам та профілактичної роботи з населенням.

Після закінчення роботи конференції усі учасники отримали сертифікати і збірники тез, а курсанти та студенти вищих навчальних закладів України за кращі наукові доповіді були нагороджені грамотами.

 

ВЗГ ХНУВС