У рамках роботи студентського наукового гуртка трудового, аграрного, адміністративного, господарського та фінансового права проведено круглий стіл на тему. В його роботі взяли участь студенти 2 курсу, завідувач кафедри юридичних дисциплін Оксана Панасюк та доцент кафедри Наталія Дуравкіна.

Під час наукового заходу обговорювалися питання відтермінування реалізації права на купівлю-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення та зміни їх цільового призначення, а також внесення до статутних капіталів підприємств.

У вступному слові модератор круглого столу доцент кафедри юридичних дисциплін Наталія Дуравкіна акцентувала увагу на тому, що з 2001 року, як тимчасовий захід, мораторій продовжувався вже 9 разів (у 2004, 2006, 2008, 2010, 2011, 2012, 2015, 2017 та 2018 роках). Законодавство передбачає не скасування мораторію, як зазвичай кажуть, а прийняття рішення про його продовження чи не продовження, а також прийняття окремого Закону України про обіг земель сільськогосподарського призначення. Наразі проект закону опубліковано на сайті Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру.

Із доповідями виступили члени гуртка студенти 2 курсу: Валерія Будяк із доповіддю «Мораторій на землю: міжнародний досвід», Аліна Теребій – «Мораторій на землю: за та проти», Маргарита Покутня – «Перспективи зняття мораторію на землі  сільськогосподарського призначення», Вікторія Віхарєва – «Правові підстави обійти мораторій: п’ять найпоширеніших».

Сумська філія ХНУВС