На базі факультету № 4 (кіберполіції) Харківського національного університету внутрішніх справ розпочався організований Координатором проектів ОБСЄ в Україні п’ятиденний тренінг для працівників Національної поліції України з виявлення, попередження та розслідування злочинів торгівлі людьми, вчинених із застосуванням інформаційних технологій.

Відкрили тренінг проректор університету Олександр Бакумов та декан факультету № 4 підполковник поліції В’ячеслав Марков. Звертаючись до учасників тренінгу, Олександр Сергійович зазначив, що сучасні злочинні елементи все частіше використовують інформаційні технології для підготовки та скоєння злочинів, протидії їх виявленню та затриманню. Саме тому працівник поліції повинен бути обізнаним щодо того, як, застосовуючи інформаційні технології, ефективно виявляти злочинців та протидіяти злочинам, у тому числі у сфері торгівлі людьми.

Участь у тренінгу беруть працівники Департаменту кіберполіції, слідчі та оперуповноважені підрозділів боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми Дніпропетровської, Донецької, Закарпатської, Київської, Луганської, Одеської, Полтавської та Харківської областей, а також курсанти факультету № 4 університету.

Протягом п’яти днів учасники тренінгу підвищать свою кваліфікацію та отримають практичні навички щодо виявлення фактів використання інформаційних технологій для вербування, контролю та експлуатації жертв, комунікації, одержання коштів, здобутих злочинним шляхом, а також особливостей проведення огляду засобів комп’ютерної техніки та терміналів мобільного зв’язку, виявлених на місці події тощо.

Тренінг проходить у рамках реалізації проекту «Посилення кримінального переслідування торгівлі людьми з використанням інформаційних технологій в Україні» за фінансової підтримки урядів Канади та США.

ВЗГ ХНУВС