Завідувач кафедри кримінально-правових дисциплін Харківського національного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук, професор Вадим Харченко взяв участь у науково-практичній конференції «Відповідальність за домашнє насильство і насильство за ознакою статі: новели Кримінального кодексу України». Конференція була проведена Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні у м. Київ.

До участі у заході були запрошені представники судової гілки влади, прокуратури, експерти у галузі кримінального та кримінально-процесуального права з числа представників центральних органів виконавчої влади, провідних юридичних наукових шкіл та вищих навчальних закладів, які готують фахівців у сфері права та правоохоронної діяльності, представники міжнародних та неурядових організацій.

Мета конференції – презентація та фахове обговорення науково-практичного коментаря новел Кримінального кодексу України, які запроваджуються Законом України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуальних кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству на боротьбу з цими явищами». Зміни, ухвалені цим законом, спрямовані на посилення кримінально-правового захисту осіб, які потерпіли від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, мають справді революційний характер та серйозно змінюють усталені підходи до здійснення судочинства у таких справах та кримінального переслідування кривдників. Вони демонструють європейський вибір України, складовою якого є належна увага до захисту прав і основоположних свобод постраждалих осіб будь-якого віку і, перш за все, право на життя без насильства.

ВЗГ ХНУВС