У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбулися спільні тактико-спеціальні навчання особового складу Харківського національного університету внутрішніх справ та Головного управління Національної поліції в Харківській області. Відпрацьовувалася тактика дій поліцейських за скандинавською моделлю із забезпечення публічної безпеки та порядку під час проведення виборчого процесу. Також за оперативною обстановкою на території, прилеглій до виборчої дільниці, здійснювався контроль за допомогою квадрокоптеру. Захід відкрили начальник Головного управління Національної поліції в Харківській області генерал поліції третього рангу Олег Бех та ректор Харківського національного університету внутрішніх справ генерал поліції третього рангу Валерій Сокуренко.

За словами ректора Харківського національного університету внутрішніх справ генерала поліції третього рангу Валерія Сокуренка, під час цих навчань університет діяв як невід’ємна складова Харківського гарнізону поліції. Такі навчання спільно з Головним управлінням Національної поліції проводяться постійно, за визначеним графіком і допомагають курсантам набути необхідного практичного досвіду. Як наголосив Валерій Васильович, усе, що пов’язано з охороною громадського порядку, боротьбою зі злочинністю, відпрацьовується в університеті разом із працівниками ГУНП в Харківській області: "Курсанти повинні знати, як діяти в тій чи іншій ситуації. Вони разом із працівниками ГУНП в Харківській області охоронятимуть громадську безпеку і порядок під час президентських виборів на виборчих дільницях Харкова 31 березня, тому ці навчання є надзвичайно необхідними".

Тактика дій поліцейських під час угамування масових заворушень, як зазначив начальник ГУНП в Харківській області Олег Бех, була запозичена українськими поліцейськими у колег зі Швеції. Така модель дій дозволяє зменшити прояви насильства під час масових заходів. Головним принципом скандинавського підходу є сприяння, тобто роль поліції полягає в тому, щоб гарантувати захист, а не обмеження прав учасників мирного зібрання. У разі виявлення агресії та непокори з боку мітингувальників, дії поліцейських спрямовані на те, щоб, використовуючи транспортні засоби, зменшити агресію, не допустити кровопролиття, а найбільш активних учасників заходу доставити до поліцейського відділу для притягнення до відповідальності. Важливу роль у запобіганні масовим правопорушенням відіграють працівники поліції діалогу. Вони постійно спілкуються з організаторами демонстрацій та масових заходів, тримають на контролі всі дії, що допомагає визначити та завчасно нейтралізувати потенційні джерела загроз. 

За діями поліцейських під час проведення тактико-спеціальних навчань в університеті уважно спостерігали й представники Консультативної місії Європейського Союзу, які допомагають правоохоронним органам різних країн впроваджувати в свою роботу скандинавську модель.

Слід зазначити, що крім загальної фази тактико-спеціальних навчань, на 20 навчальних місцях були змодельовані різні ситуації, які можуть трапитися під час виборів. Курсанти брали в них участь і як пересічні громадяни, і як працівники поліції. Відпрацьовувалися дії поліцейського при огляді місця події після знешкодження вибухового пристрою, ДТП з автомобілем, який перевозить бюлетені до виборчої дільниці, агітації у день проведення виборів, гасінні пожежі, підкупі виборців та фотографуванні результатів волевиявлення виборців, огляді мобільного терміналу та вилучення даних, наданні домедичної допомоги, опануванні методикою проведення досліджень з використанням поліграфу та багато іншого.

 

ВЗГ ХНУВС