Завідувач кафедри соціології та психології Харківського національного університету внутрішніх справ доктор психологічних наук, професор Олена Євдокимова взяла участь у Харківському прес-клубі. Вона підняла питання, пов’язані з психологічним станом – соціальною апатією, – який за дослідженнями психологів, набуває в Україні все більших розмірів. Незадоволеність життям, невпевненість у майбутньому, постійний смуток, відсутність енергії, неможливість зосередитися, а нерідко й думки про те, чи варто взагалі жити, – суспільство, значна частина якого знаходиться в такому стані, – є ідеальним матеріалом для будь-якого навіювання, насадження практично будь-яких ідей.

Сучасні технології інформаційного впливу дозволяють дезорієнтувати людину в подіях, що відбуваються, управляти її поведінкою та вчинками непомітно для неї самої. Причому сьогодні такий вплив спостерігається не тільки на рівні свідомості, а й на підсвідомому рівні. Інформаційно-психологічний вплив дозволяє управляти не тільки окремими особистостями, а й соціальними групами (формальними і неформальними). Масове управління, або, точніше, управління масами через засоби масової інформації, є досить ефективним. Причому це управління за допомогою формування необхідної маніпулятору громадської думки через формування того чи іншого ставлення до події. Контроль над громадською думкою став метою глобальної політичної боротьби.

Отримана невчасно, неповна або викривлена ​​інформація веде до невірного рішення, вчинку. Тому українцям, які під час виборчої кампанії опиняються перед навалою рекламної, часто неправдивої інформації, психологи пропонують не обмежувати власні інтереси тільки виборами, не забувати , що у світі є ще багато об’єктів, вартих вашої уваги: діти, батьки, улюблена справа, мистецтво, хобі тощо.

ВЗГ ХНУВС