Доцент кафедри правового забезпечення господарської діяльності факультету № 6 Харківського національного університету внутрішніх справ кандидат юридичних наук Ірина Василько та заступник начальника Управління – начальник відділу інноваційних, інвестиційних та грантових проектів Управління інноваційного розвитку та іміджевих проектів Харківської міської ради Владислав Бежко провели бінарне заняття для студентів ІІІ курсу факультету № 6 з навчальної дисципліни «Господарське право» за темою «Інноваційний розвиток стартапів».

Лектори роз'яснили, що на сьогоднішній день поняття «стартап» не закріплено на законодавчому рівні, механізм його правового регулювання відсутній. Стартап – це тільки що створена компанія (можливо навіть не є юридичною особою), яка знаходиться на стадії розвитку і будує свій бізнес на основі нових інноваційних ідей, або на основі технологій, які нещодавно з'явилися. Розвиток стартапів цікавий і корисний, як для молодих винахідників, так і для суспільства в цілому.

В Україні існує лише два стартап-центри - у Києві та Львові. Як дізналися студенти, за підтримки Харківського міського голови відкриття стартап-центру планується й у Харкові. У реалізації проекту візьмуть участь фахівці з Монако. Представник Харківської міської ради розповів про своє відрядження у Монако щодо вивчення зарубіжного досвіду. Фінансування стартап-проектів здійснюватиметься за рахунок громадських організацій. Владислав Сергійович підкреслив, що після укладення такого договору «винахідник» отримує безліч переваг: безкоштовне приміщення, доступу до мережі Інтернет, користування комп'ютером, кваліфіковане супроводження подальшого впровадження проектів, ідей та багато іншого.

Владислав Сергійович ознайомив студентів зі специфікою роботи Управління інноваційного розвитку та іміджевих проектів Харківської міської ради, розповів про Стратегією розвитку міста Харкова до 2020 року. Лектори також наголосили, які саме представники юридичної професії будуть найбільш затребуваними найближчим часом. Це –  молоді, амбітні працівники, які мають орієнтуватися у господарському, цивільному, кримінальному, корпоративному, патентному праві, володіють англійською та іншими мовами (зокрема, польською та німецькою в пріоритеті). Наразі набирають популярності ті юристи, які здатні вести бізнес з самого початку й до його закриття.

Наприкінці заняття заступник начальника Управління інноваційного розвитку та іміджевих проектів побажав студентам сумлінно навчатися, оволодівати іноземними мовами, орієнтуватися у чинному законодавстві України, а також запросив долучитися до народження та створення стартап-центру в Харкові й відвідати ярмарку стартапів.

ВЗГ ХНУВС